Imbir właściwości
Imbir, to jedna z roślin najdłużej stosowna w kuchni, jak i w medycynie.
Na terenie Europy imbir pojawił się najwcześniej w Anglii, gdzie miał zadanie ochronę ludności przed morową zarazą. Anglicy uwielbiają napoje imbirowe, dodają go nie tylko do herbaty, ale również do piwa i wina.
Swoje zalety imbir zawdzięcza głównie olejkowi eterycznemu, który zawiera wiele substancji czynnych, a te wielopłaszczyznowo oddziałują na nasz organizm.
Zastosowanie imbiru w kuchni:
Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności mdłym potrawom. Polepsza smak tłustych mięs np. kaczki, golonki, czy w ogóle wieprzowiny.
Surowy imbir zawsze obieramy tylko tyle ile zużyjemy, najłatwiej obrać ten korzeń skrobiąc dużą łyżką.
Imbiru nie łączymy z ziołami, bo kłócą się z jego aromatem.
Natomiast świetnie komponuje się z przyprawami korzennymi, liściem laurowym, zielem angielskim, gałką muszkatołową, pieprzem, kardamonem i cynamonem.
Uwaga: świeży przechowujemy w lodówce owinięty w papierowy ręcznik i worek foliowy, albo w pudełku plastikowym,przetrwa kilka tygodni.
Marynowany imbir jest nieodłącznym elementem przy serwowaniu sushi.
Sproszkowany spełnia rolę przyprawy przy wypieku ciastek, herbatników,pierników.
Surowy można dodawać do ogórków marynowanych i dyni. Jest nieodłącznym składnikiem indyjskiego curry, ale też wielu dań kuchni azjatyckiej np. zupy Pho czy pikantnej sałatki z wołowiną.
Imbir właściwości:
Najważniejsze działanie imbiru: przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne.
Łagodzi ból i obniża temperaturę nie wykazując przy tym działań ubocznych.
Znajduje działanie w chorobie lokomocyjnej. Leczy zaburzenia trawienia, działa przeciwobrzękowo, zwiększa koncentrację, poprawiając ukrwienie mózgu. Jeśli chcecie zapobiegać lub skutecznie leczyć przeziębienie zaparzcie kilka plastrów gorącą wodą, dodajcie sok z cytryny i odrobinę miodu.
Na wschodzie używany jako skuteczny afrodyzjak.