Imbir właściwości

Imbir właściwości 5.00/5 (100.00%) 5 głos[ów]

Imbir właściwości

Imbir, to jedna z roślin najdłużej stosowna w kuchni, jak i w medycynie.

Na terenie Europy imbir pojawił się najwcześniej w Anglii, gdzie miał zadanie ochronę ludności przed morową zarazą. Anglicy uwielbiają napoje imbirowe, dodają go nie tylko do herbaty, ale również do piwa i wina.

Swoje zalety imbir zawdzięcza głównie olejkowi eterycznemu, który zawiera wiele substancji czynnych, a te wielopłaszczyznowo oddziałują na nasz organizm.

Zastosowanie imbiru w kuchni:

Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności mdłym potrawom. Polepsza smak tłustych mięs np. kaczki, golonki, czy w ogóle wieprzowiny.

Surowy imbir zawsze obieramy tylko tyle ile zużyjemy, najłatwiej obrać ten korzeń skrobiąc dużą łyżką.

Imbiru nie łączymy z ziołami, bo kłócą się z jego aromatem.

Natomiast świetnie komponuje się z przyprawami korzennymi, liściem laurowym, zielem angielskim, gałką muszkatołową, pieprzem, kardamonem i cynamonem.

Uwaga: świeży przechowujemy w lodówce owinięty w papierowy ręcznik i worek foliowy, albo w pudełku plastikowym,przetrwa kilka tygodni.

Marynowany imbir jest nieodłącznym elementem przy serwowaniu sushi.

Sproszkowany spełnia rolę przyprawy przy wypieku ciastek, herbatników,pierników.

Surowy można dodawać do ogórków marynowanych i dyni. Jest nieodłącznym składnikiem indyjskiego curry, ale też wielu dań kuchni azjatyckiej np. zupy Pho czy pikantnej sałatki z wołowiną.

Imbir właściwości:

Najważniejsze działanie imbiru: przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne.

Łagodzi ból i obniża temperaturę nie wykazując przy tym działań ubocznych.
Znajduje działanie w chorobie lokomocyjnej. Leczy zaburzenia trawienia, działa przeciwobrzękowo, zwiększa koncentrację, poprawiając ukrwienie mózgu. Jeśli chcecie zapobiegać lub skutecznie leczyć przeziębienie zaparzcie kilka plastrów gorącą wodą, dodajcie sok z cytryny i odrobinę miodu.

Na wschodzie używany jako skuteczny afrodyzjak.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top