Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami 4.75/5 (95.00%) 4 głos[ów]

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami – czyli smak lata na patelni. Jajecznica z kurkami to szybkie i proste danie, bardzo smaczne i delikatne. Przygotować jajecznicę umie prawie każdy, nie trzeba tu chyba zbyt wiele wyjaśniać – umyjcie dobrze kurki, żeby piach nie trzeszczał między zębami. Do jajecznicy z kurkami najlepsza jest świeża bułka z masłem – można nawet zrobić sobie kanapkę na drogę – zwaną rozkosznie suchym prowiantem. I tu pytanie jajecznica sucha czy mokra – moim zdaniem coś pomiędzy w kierunku tej lekko wilgotnej.

Jajecznica z kurkami składniki:

- 2 jajka

- 70 – 100 gramów świeżych kurek

- kawałek wędzonego surowego boczku

- pół cebuli lub cebulka ze szczypiorkiem

- sól i sporo pieprzu

- odrobina oleju do smażenia

Jajecznica z kurkami przygotowanie:

Kroimy boczek w drobną kostkę i cebulkę w piórka. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek do momentu aż będzie smakowicie rumiany.

Następnie dodajemy cebulę i podsmażamy dalej do miękkości. Umyte i oczyszczone kurki wrzucamy na patelnię i podsmażamy całość 2-3 minuty.

Doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu – grzyby lubią sól i pieprz :-) .

Dodajemy roztrzepane jajka i smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji – niektórzy lubią wysuszoną jajecznicę, do czego się ciężko przyznać – ja wolę delikatną, lekko mokrawą jajecznicę, ale czasem poświęcam się i wysuszam ją nieco bardziej. Jajecznica z kurkami jest pyszna również bez boczku – wiadomo, że nie tak jak z boczkiem.

kurki smażone

kurki smażone

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top