Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami 3.50/5 (70.00%) 4 głos[ów]

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to prosta i łatwa do przygotowania przekąska, bardzo smaczna i doskonale pasująca na wielkanoc czy rodzinną imprezę. Jajka z dodatkiem pieczarek mają wyrazisty smak i pięknie wyglądają.

Jajka faszerowane składniki:

10 jajek ugotowanych na twardo

20 kapeluszy średniej wielkości pieczarek

1 średnia cebula

3 łyżki majonezu

2 łyżki musztardy

natka pietruszki

sól i sporo pieprzu

łyżka masła do smażenia cebuli i pieczarek

Jajka faszerowane przepis przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo – ładnie obrać i przekroić na połówki, następnie wydrążyć żółtka.

Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę na złoty kolor, następnie dodać drobno pokrojone pieczarki i podsmażyć do miękkości.

Pieczarki z cebulą wymieszać z żółtkami, majonezem, musztardą , natką pietruszki i przyprawami – powinna powstać dosyć gładka pasta.

Powstałą masą napełnić połówki białek jajek.

Można dodatkowo udekorować majonezem, szczypiorkiem, pietruszką lub chilli. Ta pyszna przekąska bardzo szybko zniknie ze stołu. Można poukładać jajka na sałacie lub cykorii. Polecam też doskonałe jajka faszerowane w skorupkach – smażone na maśle.

Jeśli chcecie, żeby danie było lżejsze możecie połączyć majonez z jogurtem naturalnym – jajka będą tak samo smaczne, ale o wiele mniej kaloryczne. Jeśli nie macie czasu na smażenie pieczarek – a chcecie poczęstować gości pyszną potrawą z jajek – ugotujcie po prostu jajka na twardo, przetnijcie na pół i połóżcie na nich łyżeczkę kawioru i odrobinę dobrego majonezu – danie będzie gotowe w 5 minut.

 

Share Button
  • http://Website Amelia

    cA kto mówił lub pisał, że jajka są wegańskie ?

  • http://Website Jerzu

    Bardzo dobrze mi wyszly. Jajka faszerowane pieczarkami przygotuję na święta. Myślę, że udadzą mi się, tak samo, jak wczorajsze. Zrobię je jednak z jogurtem zamiast majonezu. Z majonezem za szybko nasycają, a wiadomo w święta trzeba zostawić miejsce w brzuchu na inne smakołyki. Dobry pprzepis

  • http://Website Jerzy

    Jajka faszerowane pieczarkami mógłbym jeść bez końca. Udały się teraz, udadzą się na święta. Zrobię je jednak z jogurtem zamiast majonezu. Majonez bardzo zasyca, a trzeba zostawic miejsce w brzychu na inne smakołyki.

  • http://Website Małgosia TK

    Uwielbiam-pychotka:)

Komentarze

komentarze

Back to Top