Jajka faszerowane w skorupkach z pietruszką

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

3

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Jajka faszerowane przepis na delikatną przekąskę, która doskonale nadaje się na imprezę. Bardzo lubię to danie – jest delikatne i bardzo aromatyczne. Przygotować można je w 15 minut, a wygląda bardzo ładnie i apetycznie. Któż nie lubi faszerowanych jajek? Ja do moich dodaję sporo ziół: pietruszkę, koper i szczypiorek, dzięki temu bardzo ładnie pachną i wyglądają. Sekretem jest sprawne przekrojenie jajka na twardo – najlepiej jednym ruchem – dzięki temu skorupka nie popęka. Gotowe jajka należy podsmażyć na maśle. Ja posypuję je przedtem bułką tartą, mają chrupiącą skórkę, pod którą ukrywa się miękki farsz.

Jajka faszerowane w skorupkach z pietruszką – składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100g pieczarek
  • 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka szczypioru
  • 2 stołowe łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • odrobina bułki tartej do panierowania
  • 2 łyżki masła do smażenia

Jajka faszerowane w skorupkach z pietruszką- przepis

  1. Ugotować jajka na twardo – 3 minuty od czasu zagotowania się zimnej wody, do której wkładamy jajka.
  2. Zalać jajka zimną wodą i lekko ostudzić. Przeciąć w skorupce wzdłuż jednym sprawnym ruchem – uważając, żeby nie zniszczyć skorupek.
  3. Wydrążyć delikatnie zawartość skorup i rozgnieść widelcem. Przyprawić pietruszką, koprem i szczypiorem, solidnie posolić i oprószyć pieprzem. Wymieszać dokładnie z odrobiną kwaśniej śmietany.
  4. Farsz przełożyć z powrotem do skorupek – może lekko wystawać, ale bez przesady.
  5. Na mały talerzyk wysypać bułkę tartą i przyłożyć do niej farsz jajeczny.
  6. Następnie smażyć farszem do dołu na rozgrzanym maśle około 5 minut – na średnim ogniu. Można na koniec smażyć od strony skorupek, żeby mieć pewność, że będą ciepłe w środku.
  7. Można przyozdobić koperkiem:)
4.8/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *