Jajka faszerowane

Jajka faszerowane 4.80/5 (96.00%) 5 głos[ów]

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane przepis na delikatną przekąskę, która doskonale nadaje się na imprezę. Bardzo lubię to danie – jest delikatne i bardzo aromatyczne. Przygotować można je w 15 minut, a wygląda bardzo ładnie i apetycznie. Któż nie lubi faszerowanych jajek? Ja do moich dodaję sporo ziół: pietruszkę, koper i szczypiorek, dzięki temu bardzo ładnie pachną i wyglądają. Sekretem jest sprawne przekrojenie jajka na twardo – najlepiej jednym ruchem – dzięki temu skorupka nie popęka. Gotowe jajka należy podsmażyć na maśle. Ja posypuję je przedtem bułką tartą, mają chrupiącą skórkę, pod którą ukrywa się miękki farsz.

Jajka faszerowane składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki

2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżka szczypioru

2 stołowe łyżki kwaśnej śmietany

sól, piprz

odrobina bułki tartej do panierowania

2 łyżki masła do smażenia

Jajka faszerowane przepis przygotowanie:

Ugotować jajka na twardo – 3 minuty od czasu zagotowania się zimnej wody, do której wkładamy jajka.

Zalać jajka zimną wodą i lekko ostudzić. Przeciąć w skorupce wzdłuż jednym sprawnym ruchem – uważając, żeby nie zniszczyć skorupek.

Wydrążyć delikatnie zawartość skorup i rozgnieść widelcem. Przyprawić pietruszką, koprem i szczypiorem, solidnie posolić i oprószyć pieprzem. Wymieszać dokładnie z odrobiną kwaśniej śmietany.

Farsz przełożyć z powrotem do skorupek – może lekko wystawać, ale bez przesady.

Na mały talerzyk wysypać bułkę tartą i przyłożyć do niej farsz jajeczny.

Następnie smażyć farszem do dołu na rozgrzanym maśle około 5 minut – na średnim ogniu. Można na koniec smażyć od strony skorupek, żeby mieć pewność, że będą ciepłe w środku.

Można przyozdobić koperkiem:)

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top