Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku 3.67/5 (73.33%) 3 głos[ów]

Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku czyli ugotowane na miękko jajko wymieszane z odrobiną masła, soli i pieprzu – uwielbiam tę delikatną potrawę.

Można przygotować ją na dwa sposoby – ugotować jajka na miękko i wbić je do szklanki, wymieszać i doprawić lub wbić do szklanki surowe jajka, ugotować je w garnku z wodą – do momentu ścięcia się białek – następnie wymieszać i doprawić. Preferuję sposób pierwszy – moim łatwiej nie przegotować jajek – kilka razy próbowałam ścinać białko w tzw. kąpieli wodnej – ale prawie zawsze wychodziło na twardo.

Jajko po wiedeńsku to idealne danie dla dzieci – zdrowe, delikatne i łatwe w jedzeniu – doskonale pamiętam to śniadanie z dzieciństwa. Polecam dodać odrobinę masła do ciepłych jaj na miękko – będą bardziej kremowe i dostarczą niezbędnej witaminy A.

Jajka po wiedeński składniki:

2 jajka

łyżeczka masła

sól, pieprz

Jajka po wiedeński przygotowanie:

Jajka ugotować na miękko – mój sprawdzony sposób to włożenie jajek do zimnej wody i gotowanie 1 minutę od chwili zabulgotania wody. Można też umieścić rozbite surowe jajko w szklance i gotować je w kąpieli wodnej.

Ugotowane, obrane jajko umieścić w szklance, kieliszku lub filiżance (najlepiej, żeby naczynie było gorące – warto polać je wrzątkiem przed podaniem).

Rozmieszać jajka, dodać odrobinę mała, soli i pieprzu (w wersji dla dzieci można zrezygnować z soli i pieprzu).

Podawać ze świeżym chlebem z masłem.

Jajka po wiedeńsku mają swoją długą tradycję, która wywodzi się z eleganckich hotelowych śniadań serwowanych przed wojną. Niektórzy nie rozumieją uroku jajka rozmieszanego z masłem w szklance. Ja je uwielbiam, spróbujcie sami.

jajka po wiedensku

jajka po wiedensku

Talerzyki dla dzieci kupicie w: http://www.fabrykawafelkow.pl/

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Małgorzata Korniluk

    Szybka przekąska i świetny dodatek do chleba , danie proste ale jak smakowite!

Komentarze

komentarze

Back to Top