Jak zrobić sushi
Jak zrobić sushi czyli sushi w domu krok po kroku. Zaczynamy oczywiście od doboru składników i gotowania ryżu – ważne jest też jego suszenie i przyprawienie. Opowiem też którą stroną nori należy wylepiać ryżem i jak zrobić pyszne nigiri, dla zaawansowanych będą gunkan maki i japoński omlet, jeśli lubicie sushi z pieczoną rybą – znajdziecie sekret łososia teryaki.
Dla bardziej zaawansowanych: california maki i nigiri sushi
Sushi składniki podstawowe:
Ryż – krótko ziarnisty do sushi
Nori – japońskie prasowane wodorosty do zawijania maków
Wasabi – zielony chrzan
Sos sojowy – najlepszy będzie Kikkoman
Marynowany imbir – do zagryzania pomiędzy kawałkami sushi
Świeża surowa ryba na początek łosoś będzie wystarczający
Surimi – paluszki krabowe
Ogórek, szczypiorek, awokado, prażony sezam
Mata do zwijania
Dodatkowo:
sos teryaki do pieczonego łososia, surowy tuńczyk, sałata, serek philadelphia, por, ostry sos paprykowy sriracha, krewetki, tykwa, żółta rzepa, japoński omlet

jak zrobic sushi
Jak zrobić sushi krok 1 ryż:
Kupujemy krótko ziarnisty ryż do sushi – przepis dla 4 głodnych osób – 2 pełne szklanki suchego ryżu
Namoczyć ryż w zimnej wodzie przez około 15 minut – spłuczemy w ten sposób nadmiar skrobi – następnie przepłukać ryż kilka razy – odsączony zalać 2 szklankami wody. Wstawiamy na duży ogień i czekamy aż się zagotuje – pod przykryciem (ryżu trzeba pilnować). Następnie maksymalnie zmniejszamy ogień i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem i choćby nie wiem jak Was korciło nie otwierajcie pokrywki, następnie nadal nie otwierając garnka zdejmijcie ryż z ognia i trzymajcie pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie ryż powinien być idealny. Oczywiście przetestujcie to sami i dostosujcie do własnych garnków, palników gazowych etc. Jeśli macie maszynę do ryżu proporcje wody i ryżu są te same – 1: 1.
Po ugotowaniu ryży przełóżcie go na płaskie naczynie i dajcie mu ostygnąć – możecie go co jakiś czas mieszać i wachlować, jak trochę wystygnie polejcie go przyprawą.

sushi zwijanie
Jak zrobić sushi krok 2 przyprawa do ryżu:
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki cukru
1 łyżeczkę soli oraz odrobinę sosu sojowego Kikkoman
Składniki zagotować w garnku aż się rozpuszczą i połączą. Taką przyprawką zalewamy przestygnięty ryż – do smaku.

zwijanie sushi
Jak zrobić sushi krok 3 zawijanie:
Nori kładziemy matową stroną do siebie na bambusowej macie – czyli na matowej stronie naklejamy ryż – błyszcząca pozostaje na zewnątrz. Wyklejamy ryż na nori zostawiając u góry margines na 1/5 szerokości nori, ryż nie będzie się Wam kleił do rąk jeśli będzie moczyć ręce co jakiś czas – to samo dotyczy formowania kulek nigiri. Smarujemy ryż wasabi i układamy składniki – te które lubicie – standard to np. surowy łosoś z ogórkiem i awokado. Następnie dokładnie za pomocą maty rolujemy sushi delikatnie je dociskając – gdy dochodzimy do marginesu – smarujemy go wodą i rolujemy do końca tak żeby sushi mak się skleił. Załączamy zdjęcia. Pierwszy mak pewnie się nie domknie – nie martwcie się – doklejcie „klina” z Nori, a do kolejnego ładujcie mniej składników;) Możecie pociąć nori na pół – wyjdą cieńsze Hoso Maki lub używać całych arkuszy i wyjdą piękne Futo Maki. Następnie należy pociąć rolki na mniejsze kawałki, zamoczyć je w sosie sojowym i jeść. Następnie zagryzamy imbirem, popijamy śliwkowym winem i przechodzimy do kręcenia kolejnych.

sushi maki

sushi
Pingback: Nigiri sushi czyli jak przygotować nigiri w domu, jak kroić rybę()
Pingback: California maki - Smakalajzyt()
Pingback: Gunkan - Smakalajzyt()
Pingback: Omlet sushi - tamago yaki omlet japoński do sushi przepis jak zrobić()
Pingback: Moje pierwsze sushi | Poczochrana()