Jak zrobić sushi

Jak zrobić sushi 4.52/5 (90.48%) 21 głos[ów]

Jak zrobić sushi

Jak zrobić sushi czyli sushi w domu krok po kroku. Zaczynamy oczywiście od doboru składników i gotowania ryżu – ważne jest też jego suszenie i przyprawienie. Opowiem też którą stroną nori należy wylepiać ryżem i jak zrobić pyszne nigiri, dla zaawansowanych będą gunkan maki i japoński omlet, jeśli lubicie sushi z pieczoną rybą – znajdziecie sekret łososia teryaki.

Dla bardziej zaawansowanych: california maki i nigiri sushi

Sushi składniki podstawowe:

Ryż – krótko ziarnisty do sushi

Nori – japońskie prasowane wodorosty do zawijania maków

Wasabi – zielony chrzan

Sos sojowy – najlepszy będzie Kikkoman

Marynowany imbir – do zagryzania pomiędzy kawałkami sushi

Świeża surowa ryba na początek łosoś będzie wystarczający

Surimi – paluszki krabowe

Ogórek, szczypiorek, awokado, prażony sezam

Mata do zwijania

Dodatkowo:

sos teryaki do pieczonego łososia, surowy tuńczyk, sałata, serek philadelphia, por, ostry sos paprykowy sriracha, krewetki, tykwa, żółta rzepa, japoński omlet

jak zrobic sushi

jak zrobic sushi

 

Jak zrobić sushi krok 1 ryż:

Kupujemy krótko ziarnisty ryż do sushi – przepis dla 4 głodnych osób – 2 pełne szklanki suchego ryżu

Namoczyć ryż w zimnej wodzie przez około 15 minut – spłuczemy w ten sposób nadmiar skrobi – następnie przepłukać ryż kilka razy – odsączony zalać 2 szklankami wody. Wstawiamy na duży ogień i czekamy aż się zagotuje – pod przykryciem (ryżu trzeba pilnować). Następnie maksymalnie zmniejszamy ogień i zostawiamy na 15 minut pod przykryciem i choćby nie wiem jak Was korciło nie otwierajcie pokrywki, następnie nadal nie otwierając garnka zdejmijcie ryż z ognia i trzymajcie pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie ryż powinien być idealny. Oczywiście przetestujcie to sami i dostosujcie do własnych garnków, palników gazowych etc. Jeśli macie maszynę do ryżu proporcje wody i ryżu są te same – 1: 1.

Po ugotowaniu ryży przełóżcie go na płaskie naczynie i dajcie mu ostygnąć – możecie go co jakiś czas mieszać i wachlować, jak trochę wystygnie polejcie go przyprawą.

sushi zwijanie

sushi zwijanie

 

Jak zrobić sushi krok 2 przyprawa do ryżu:

4 łyżki octu ryżowego

2 łyżki cukru

1 łyżeczkę soli oraz odrobinę sosu sojowego Kikkoman

Składniki zagotować w garnku aż się rozpuszczą i połączą. Taką przyprawką zalewamy przestygnięty ryż – do smaku.

zwijanie sushi

zwijanie sushi

 

Jak zrobić sushi krok 3 zawijanie:

Nori kładziemy matową stroną do siebie na bambusowej macie – czyli na matowej stronie naklejamy ryż – błyszcząca pozostaje na zewnątrz. Wyklejamy ryż na nori zostawiając u góry margines na 1/5 szerokości nori, ryż nie będzie się Wam kleił do rąk jeśli będzie moczyć ręce co jakiś czas – to samo dotyczy formowania kulek nigiri. Smarujemy ryż wasabi i układamy składniki – te które lubicie – standard to np. surowy łosoś z ogórkiem i awokado. Następnie dokładnie za pomocą maty rolujemy sushi delikatnie je dociskając – gdy dochodzimy do marginesu – smarujemy go wodą i rolujemy do końca tak żeby sushi mak się skleił. Załączamy zdjęcia. Pierwszy mak pewnie się nie domknie – nie martwcie się – doklejcie „klina” z Nori, a do kolejnego ładujcie mniej składników;) Możecie pociąć nori na pół – wyjdą cieńsze Hoso Maki lub używać całych arkuszy i wyjdą piękne Futo Maki. Następnie należy pociąć rolki na mniejsze kawałki, zamoczyć je w sosie sojowym i jeść. Następnie zagryzamy imbirem, popijamy śliwkowym winem i przechodzimy do kręcenia kolejnych.

sushi maki

sushi maki

sushi

sushi

 

Share Button
  • Pingback: Nigiri sushi czyli jak przygotować nigiri w domu, jak kroić rybę()

  • Pingback: California maki - Smakalajzyt()

  • Pingback: Gunkan - Smakalajzyt()

  • Pingback: Omlet sushi - tamago yaki omlet japoński do sushi przepis jak zrobić()

  • Pingback: Moje pierwsze sushi | Poczochrana()

    • Smakalajzyt

      super – cieszymy się, że nasze rady jak zrobić sushi pomogły.

  • http://Website tomako

    Ryż wygląda na zbyt rozgotowany – za dużo wody lub nieodpowiedni ryż.
    Zawartość rolki powinna być jak najbardziej w środku a nie na boku a ryz rozłożony równomiernie.
    Proszę próbować za którymś razem zacznie wychodzić :-)
    Twój komentarz

    • Smakalajzyt

      Hehhehehe dziękujemy za rady – podpowiadamy jak zrobić sushi w warunkach domowych – i takie, które jest smaczne :) Za japońskich mistrzów się jeszcze nie uważamy :)

    • Michal Gabrylewicz

      zgadzam sie, ryż jest za „luźny”

  • http://Website anna

    Już kilka razy robiłam sushi z tego przepisu i zawsze wychodzi pyszne. tylko z rolowaniem muszę poćwiczyć

  • http://mybettersite.com/ mybettersite

    To jest coś, za co zawsze bałam się zabrać. Podobno dobre sushi są w stanie zrobić tylko Japończycy, a amatorzy wywołują niekiedy bóle brzucha i jeszcze gorsze rewolucje :)

Komentarze

komentarze

Back to Top