Kaczka pieczona
Kaczka pieczona przepis na tradycyjną kaczkę po polsku z jabłkami i majerankiem. Przepis jest banalnie prosty przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10 minut – pieczenie natomiast trwa około dwie godziny. Sekretem soczystej, miękkiej i nie boję się tego powiedzieć idealnej kaczki jest temperatura pieczenia mianowicie 200 stopni. Do kaczki doskonale pasują kwaśne jabłka, gruba warstwa majeranku, kilka obfitych szczypt soli – energicznie wmasowanych w mięso i odrobina pieprzu. Jako dodatki zawsze serwuję pieczone ziemniaki i czerwone buraczki.
Kaczka pieczona składniki:
1 cała kaczka (około 2 kg)
4 kwaśne jabłka (należy wykroić gniazda nasienne)
3 płasie łyżki soli
1 łyżka pieprzu
paczka majeranku (tak tak – aż tyle)
dodatki:
ziemniaki pieczone z przyprawą do ziemniaków i buraczki czerwone z odrobiną chrzanu
Kaczka pieczona przepis przygotowanie:
Kaczkę umyć i osuszyć.
Z jabłek wykroić gniazda nasienne, a następnie przekroić owoc na osiem części.
Kaczkę obficie posypać grubą solą – najlepiej energicznie wmasować sól w mięso. Można delikatnie osolić kaczkę w środku.
Jabłka wsadzić do środka kaczki (owoce, które się nie zmieszczą położyć w brytfannie obok kaczki – będą pyszne).
Następnie posypać mięso pieprzem i majerankiem, należy wklepać przyprawy w mięso, dzięki temu będzie smakowała doskonale.
Do piekarnika rozgrzanego do 200 stopnia wstawić kaczkę z jabłkami i piec około 1,5 godziny co jakiś czas podlewając mięso wytapiającym się tłuszczem – następnie można zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Ja piekę kaczkę pod przykryciem – odkrywam ją na ostatnie pół godziny pieczenia, żeby była bardziej chrupiąca.
Po godzinie pieczenia możecie dorzucić do brytfanny ziemniaki, które upieką się idealnie w towarzystwie sosu z kaczki z jabłkami.
Co do kaczki? Oczywiście, że czerwone buraczki!
Polecam też idealną pierś z kaczki http://smakalajzyt.pl/piers-z-kaczki/