Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach to bardzo proste danie, które oczarowuje zapachem i aromatem. Dom wypełni się świątecznym zapachem już podczas przyprawiania mięsa. Kombinacja anyżu, goździków, cynamonu, imbiru i chilli czyni to danie wyjątkowym. Mięso podlane sokiem z pomarańczy jest soczyste, delikatne i niesamowicie smaczne. Piekę najpierw 1,5 h pod przykryciem, suszę ostatnie pół godziny – dzięki temu skórka jest chrupiąca, a kaczka miękka.

Kaczka w pomarańczach składniki:

1 dorodna kaczka – około 2 kg minimum

2-3 płaskie łyżeczki soli

4 goździki

2 gwiazdki anyżu

łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach

płaska łyżeczka mielonego cynamonu

łyżeczka mielonego imbiru

kilka szczypt chilli lib pieprzu cayenne (mielonego)

3-4 pomarańcze w tym skórka z jednej

Kaczka w pomarańczach przepis przygotowanie:

Kaczkę umyć i wytrzeć do sucha. Ułożyć kaczkę w brytfannie.

Przyprawy ugnieść w moździerzu: goździki, pieprz, anyż zetrzeć na proszek, dodać resztę przypraw w proszku oprócz soli i wymieszać.

Mięso natrzeć solą i skórką z jednej cytryny. Następnie natrzeć mieszanką przypraw – dokładnie wmasować przyprawy w mięso.

Pomarańcze pokroić w ósemki (mogą być ze skórą) – włożyć cząstki do środka kaczki, resztę owoców ułożyć w brytfannie.

Wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 1,5 h podlewając wytapiającym się sokiem co 10-15 minut.  Po półtorej godzinie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i odkryć pokrywę naczynia, podlewać co 5-10 minut – dzięki temu uzyskamy chrupiąca skórkę.

Podawać z ryżem lub pieczonym ziemniakami, nie zapomnijcie serwować na talerz pieczonych pomarańczy, które doskonale pasują.

kaczka z pomarańczami

kaczka z pomarańczami

Share Button
  • Ourlovetolive

    Cudownie apetyczna i bardzo lubię kaczkę ;)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

  • MagdaM

    Świetnie wyszła, moja pierwsza dobrze zrobiona kaczka. Ponownie dziękuję za super przepis. Zdecydowałam się tylko na inną tęmperaturę pieczenia: 180 stopni, piekłam 2h45 min. PYCHA.

Komentarze

komentarze

Back to Top