Kaczka w pomarańczach
Kaczka w pomarańczach to bardzo proste danie, które oczarowuje zapachem i aromatem. Dom wypełni się świątecznym zapachem już podczas przyprawiania mięsa. Kombinacja anyżu, goździków, cynamonu, imbiru i chilli czyni to danie wyjątkowym. Mięso podlane sokiem z pomarańczy jest soczyste, delikatne i niesamowicie smaczne. Piekę najpierw 1,5 h pod przykryciem, suszę ostatnie pół godziny – dzięki temu skórka jest chrupiąca, a kaczka miękka.
Kaczka w pomarańczach składniki:
1 dorodna kaczka – około 2 kg minimum
2-3 płaskie łyżeczki soli
4 goździki
2 gwiazdki anyżu
łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
łyżeczka mielonego imbiru
kilka szczypt chilli lib pieprzu cayenne (mielonego)
3-4 pomarańcze w tym skórka z jednej
Kaczka w pomarańczach przepis przygotowanie:
Kaczkę umyć i wytrzeć do sucha. Ułożyć kaczkę w brytfannie.
Przyprawy ugnieść w moździerzu: goździki, pieprz, anyż zetrzeć na proszek, dodać resztę przypraw w proszku oprócz soli i wymieszać.
Mięso natrzeć solą i skórką z jednej cytryny. Następnie natrzeć mieszanką przypraw – dokładnie wmasować przyprawy w mięso.
Pomarańcze pokroić w ósemki (mogą być ze skórą) – włożyć cząstki do środka kaczki, resztę owoców ułożyć w brytfannie.
Wstawić całość do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 1,5 h podlewając wytapiającym się sokiem co 10-15 minut. Po półtorej godzinie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i odkryć pokrywę naczynia, podlewać co 5-10 minut – dzięki temu uzyskamy chrupiąca skórkę.
Podawać z ryżem lub pieczonym ziemniakami, nie zapomnijcie serwować na talerz pieczonych pomarańczy, które doskonale pasują.

kaczka z pomarańczami