Kalmary

Kalmary 5.00/5 (100.00%) 4 głos[ów]

Kalmary

Kalmary to bardzo smaczne głowonogi, które mogą sprawić trochę kłopotów przy ich oprawianiu – oczywiście jeśli kupicie świeże i niepatroszone.

Jak obrać kalmara?

Najpierw pewną ręką usunąć część z głową i nogami – należy wyjąć ją w głównego worka (płaszcza).

Z worka wydłubać szkielet ja nazywam tę część „pazurem” (cienka jakby plastikowa, podłużna część). Następnie należy dokładnie opłukać worek w środku – musi być czysty.

Delikatnie zdjąć fioletową skórkę z wierzchu – wystarczy dobrze chwycić ją palcami. Tym sposobem mamy gotowe kalmarowe tuby do faszerowania.

Jeśli chcielibyście zjeść również pyszne nóżki bawimy się dalej: należy odkroić część z oczami i zostawić 10 nóg – z czego 2 dłuższe odcinamy (mogą mieć haczyki lub kawałki przyssawek).

Z pomiędzy nóżek należy wydłubać twardy, kościsty dziób. Nóżki umyć i pokroić – będą pyszne w farszu.

Kalmary faszerowane kaszanką składniki:

12 sztuk małych kalmarów tzw. „baby” – im większe tym będzie łatwiej Wam je faszerować, z kolei mniejsze są delikatniejsze :)

Farsz:

2 kaszanki obrane ze skóry (ja wybrałam te z drobną kaszą jęczmienną)

2 cebule

2 ząbki czosnku

sok z 1/4 cytryny

garść natki pietruszki

sól, pieprz, chilli

odrobina oleju do smażenia

Sos pomidorowy:

2 średnie pomidory bez skóry

1/2 cebuli

mały ząbek czosnku

sól, pieprz, cukier

Kalmary faszerowane kaszanką przepis:

Owoce morza obrać i oczyścić. Lekko wysuszyć.

Farsz:

Podsmażyć 2 posiekane cebule i drobno posiekany czosnek, następnie dodać obraną i pokrojoną w plastry kaszankę. Smażyć do rozpadnięcia się kaszanki i połączenia wszystkich składników. Dodać posiekane nóżki kalmarów. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodać solidną garść natki pietruszki. Farsz rozłożyć na płaskim talerzu i przestudzić.

Sos:

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę podsmażyć z czosnkiem na odrobinie oliwy, dodać pomidory i powoli odparowywać (redukować) sos. Na koniec doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Sos ma być bardzo delikatny.

Kalmary faszerowane przepis:

Tuby delikatnie napełnić farszem – jeśli macie bardzo małe sztuki można tak jak ja użyć lejka, którego cienką rurkę umieścicie w kalmarze. Ja użyłam drewnianej łyżki do przepychania kaszankowego farszu.

Pamiętajcie, żeby zbyt mocno nie wpychać farszu – bo mięso mogłoby popękać. Z góry zapiąć wypełnione kalmarowe tuby wykałaczką.

Smażyć na grillowej patelni po 2 minuty z każdej strony – mięso musi lekko napuchnąć i delikatnie się zrumienić.

Jeść podane na pomidorowym sosie i skropione sokiem z cytryny.

Powiew wakacji gwarantowany :)

kalmary

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top