Kapusta z grochem

Kapusta z grochem 3.85/5 (76.92%) 13 głos[ów]

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem to bardzo popularne wigilijne danie – przyznam, że nie znałam tego dania i nie ukrywam, że przeraził mnie ten miks – groch z kapustą wydał mi się daniem bardzo dziwnym, przesadzonym i podchodziłam do niego sceptycznie, ale postanowiłam spróbować. Okazało się, że danie to jest smaczne i delikatne mimo odważnego zestawienia składników – może nie zostałam jego dozgonną fanką, ale na pewno kiedyś jeszcze je przyrządzę.

Kapusta z grochem składniki:

pół kilograma kiszonej kapusty

pół szklanki łuskanego grochu (namaczanego przez noc)

garść suszonych grzybów

1 cebula

sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

olej lub masło do smażenia

Kapusta z grochem przepis przygotowanie:

Groch namoczyć na noc przed, a następnie ugotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać do niej pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli jest mocno kwaśna należy ją wcześniej wypłukać).

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, następnie pokroić i dodać do kapusty wraz z wywarem po namaczaniu. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.

Gdy kapusta lekko zmięknie dodać ugotowany groch – dusić całość powoli jeszcze przez 15 minut, aż smaki się połączą.

Kapusta z grochem to sycące i smaczne danie – jednak wolę prostszą odmianę bez grochu, polecam tradycyjną kapustę z grzybami.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top