Kapusta z grochem
Kapusta z grochem to bardzo popularne wigilijne danie – przyznam, że nie znałam tego dania i nie ukrywam, że przeraził mnie ten miks – groch z kapustą wydał mi się daniem bardzo dziwnym, przesadzonym i podchodziłam do niego sceptycznie, ale postanowiłam spróbować. Okazało się, że danie to jest smaczne i delikatne mimo odważnego zestawienia składników – może nie zostałam jego dozgonną fanką, ale na pewno kiedyś jeszcze je przyrządzę.
Kapusta z grochem składniki:
pół kilograma kiszonej kapusty
pół szklanki łuskanego grochu (namaczanego przez noc)
garść suszonych grzybów
1 cebula
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
olej lub masło do smażenia
Kapusta z grochem przepis przygotowanie:
Groch namoczyć na noc przed, a następnie ugotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle i dodać do niej pokrojoną kapustę kiszoną (jeśli jest mocno kwaśna należy ją wcześniej wypłukać).
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, następnie pokroić i dodać do kapusty wraz z wywarem po namaczaniu. Dodać sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.
Gdy kapusta lekko zmięknie dodać ugotowany groch – dusić całość powoli jeszcze przez 15 minut, aż smaki się połączą.
Kapusta z grochem to sycące i smaczne danie – jednak wolę prostszą odmianę bez grochu, polecam tradycyjną kapustę z grzybami.