Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami 3.83/5 (76.67%) 6 głos[ów]

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami czyli jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Jest pyszna sama i doskonała jako dodatek do krokietów, pierogów czy uszek. Kapusta z grzybami może też na drugi dzień przerodzić się w bigos jeśli najdzie Was tylko ochota. Uwielbiam to danie dlatego, że jest proste, a jednak wyrafinowane. Kapusta i grzyby to duet doskonale się uzupełniający, smak i zapach jest niepowtarzalny – wystarczy zalać kapustę wodą z moczenia grzybów i już mamy w domu zapach świąt.

Kapusta z grzybami składniki:

1 kg kiszonej kapusty (jeśli jest zbyt kwaśna możecie ją wypłukać)

1 duża cebula

3 garści suszonych grzybów

cała woda po namaczaniu grzybów

6 liści laurowych

10 kulek ziela angielskiego

sól, pieprz

olej lub masło do smażenia

odrobina oleju lnianego do polania przed podaniem

Kapusta z grzybami przepis przygotowanie:

Suszone grzyby zalać gorącą wodą co najmniej na jedną godzinę.

Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsza kawałki (posmakujcie czy nie jest zbyt kwaśna jeśli tak – przepłuczcie ją wodą – do smaku). Powinna być delikatnie kwaśna.

Cebulą pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć delikatnie na maśle lub oleju.

Dodać listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli.

Na patelnię dorzucić kapustę i delikatnie podsmażać około 10 minut dolewając w razie potrzeby wody.

Grzyby pokroić i dorzucić na patelnię.

Dusić kapustę powoli podlewając wodą po moczeniu suszonych grzybów – to w niej zaklęty jest cały smak. Jeśli kapusta jest świeża cała procedura nie powinna trwać dłużej niż 1,5 godziny – dusimy powoli aż do miękkości.

Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem polać kilkoma kroplami oleju lnianego.

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top