Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami czyli jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Jest pyszna sama i doskonała jako dodatek do krokietów, pierogów czy uszek. Kapusta z grzybami może też na drugi dzień przerodzić się w bigos jeśli najdzie Was tylko ochota. Uwielbiam to danie dlatego, że jest proste, a jednak wyrafinowane. Kapusta i grzyby to duet doskonale się uzupełniający, smak i zapach jest niepowtarzalny – wystarczy zalać kapustę wodą z moczenia grzybów i już mamy w domu zapach świąt.
Kapusta z grzybami składniki:
1 kg kiszonej kapusty (jeśli jest zbyt kwaśna możecie ją wypłukać)
1 duża cebula
3 garści suszonych grzybów
cała woda po namaczaniu grzybów
6 liści laurowych
10 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz
olej lub masło do smażenia
odrobina oleju lnianego do polania przed podaniem
Kapusta z grzybami przepis przygotowanie:
Suszone grzyby zalać gorącą wodą co najmniej na jedną godzinę.
Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsza kawałki (posmakujcie czy nie jest zbyt kwaśna jeśli tak – przepłuczcie ją wodą – do smaku). Powinna być delikatnie kwaśna.
Cebulą pokrojoną w drobną kostkę podsmażyć delikatnie na maśle lub oleju.
Dodać listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli.
Na patelnię dorzucić kapustę i delikatnie podsmażać około 10 minut dolewając w razie potrzeby wody.
Grzyby pokroić i dorzucić na patelnię.
Dusić kapustę powoli podlewając wodą po moczeniu suszonych grzybów – to w niej zaklęty jest cały smak. Jeśli kapusta jest świeża cała procedura nie powinna trwać dłużej niż 1,5 godziny – dusimy powoli aż do miękkości.
Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem polać kilkoma kroplami oleju lnianego.
Pingback: Kapusta z grochem przepis na pyszną, wigilijną, tradycyjną kapustę.()