Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana to tradycyjny dodatek do wielu dań. Można zasmażać kapustę świeżą i kiszoną. Ja miałam młodą, zwykłą kapustę, która wyszła wspaniale. Nie zapomnijcie o odrobinie cytryny na koniec gotowania. Kapusta zasmażana pasuje do golonki, schabowego i wielu tradycyjnych dań, jest też pyszna jako przekąska i w tym właśnie celu przygotowałam swoją kapustę. Uwielbiam aromat boczku w wielu daniach, szczególnie w kapuście zasmażanej. Można też dodać np. odrobinę schabu – ale tu zaczynamy zmierzać w kierunku bigosu, a w tym przepisie skupmy się na prostej kapustce.
Kapusta zasmażana składniki:
1 mała młoda kapusta (lub niemłoda, kiszona a nawet mieszanka tych dwóch)
1 duża cebula
masło do smażenia cebuli
150 gramów boczku (najlepiej wędzonego surowego)
sól, pieprz, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, vegeta i szczypta koperku
odrobina masła i mąki do zagęszczenia na koniec
Kapusta zasmażana przepis przygotowanie:
Kapustę umyć i poszatkować (jeśli używacie kiszonej można ją przepłukać – w zależności od intensywności kapusty – płukać i smakować do uzyskania pożądanego smaku).
Cebulę pokroić w małą kosteczkę i zeszklić na maśle, następnie dodać pokrojonego boczku i też go lekko podsmażyć.
Do garnka dorzucić ziele angielskie i liść laurowy.
Dodać kapustę, smażyć powoli dolewając wody w razie potrzeby, czyli gdy tylko woda wyparuje należy delikatnie podlać kapustę. Dusić do miękkości.
Doprawić solą, pieprzem, vegetą i odrobiną kminku (najlepiej w nasionach). Ja dodaję jedną małą szczyptę, żeby kminek nie zdominował dania.
Gdy kapusta będzie miękka a aromaty się połączą uformować w łyżki masła i mąki kulkę, którą zagęścicie kapustę.
Całość pogotować jakieś 10 minut, żeby mąka nie była surowa, doprawiamy koperkiem i zajadamy się pyszną kapustą.

kapusta zasmażana
Pingback: Golonka w piwie przepis na pieczoną, chrupiącą golonkę w piwie()