Karkówka pieczona

Karkówka pieczona 3.83/5 (76.67%) 12 głos[ów]

Karkówka pieczona

Karkówka pieczona przepis na szybką potrawę z karkówki, która zachowa maksimum smaku i soczystości. Najpierw należy podsmażyć plastry karkówki, żeby zamknąć mięsu pory – będzie soczysta i delikatna. Dodaję majeranku, czosnku i cebuli, gdy lekko się zrumieni podlewam odrobiną czerwonego wina, a następnie transportuję całość do piekarnika na jakieś 30 minut, jest to jeden z szybszych przepisów na cudowną, zapiekaną karkóweczkę.

Karkówka pieczona składniki:

4 plastry karkówki – grubość około 1 – 1,5 cm

1 cebula

3 ząbki czosnku

1,5 łyżki suszonego majeranku

sól, pieprz

pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina

Karkówka pieczona przygotowanie:

Karkówkę pokroić w plastry grubości około 1,5 cm.

Natrzeć solidnie solą, pieprzem, przeciskanym czosnkiem i majerankiem.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i obsmażyć karkówkę z każdej strony – około 4 minuty na stronę, aż lekko się zrumieni. Ja staram się też zamknąć pory brzegom mięsa – dzięki obsmażeniu mięsa z każdej strony zamkniemy w nim wodę i będzie bardzo soczyste.

Gdy karkówka jest lekko rumiana dorzucam cebulę pociętą w piórka i gdy ta lekko zmięknie zalewam całość odrobiną wina. Dzięki temu z patelni da zebrać się cały smak do sosu.

Duszę mięso w sosie około 5 minut a następnie wstawiam całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut – pilnujcie karkówki czy mięknie, nie przypala się luz zanadto nie rozpada.

Niebawem przygotuję też tradycyjną pieczeń z karkówki i podzielę się przepisem na sekretny cebulowy sos.

Karkówkę podałam z kaszą gryczaną nieprażoną i sałatą z pomidorem. Jeśli nie macie pomysłu na pierwsze danie polecam wspaniałą zupę pomidorową

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://urlhunt.com top strony

    Szata graficzna ok, podoba mi się:) zapraszam do siebie

Komentarze

komentarze

Back to Top