Karmelizowana cebula
Karmelizowana cebula przepis na wyśmienity dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, serów czy jako dodatek do obiadu. Doskonale pasuje do hamburgerów, pulled pork czy pieczeni z wieprzowiny.
Długo duszona czerwona cebula szlachetnieje po potraktowaniu jej delikatnym octem, cukrem i przede wszystkim cierpliwością – cebulę dusimy powoli – będzie miękka i słodka.
Karmelizowana cebula składniki:
5 sporych czerwonych cebul
2-3 łyżki masła klarowanego
4-5 łyżek octu winnego (najlepiej czerwonego)
pół szklanki wina (najlepiej wytrawnego czerwonego)
2 łyżki octu balsamicznego (może być też gęsty sos balsamiczny)
2 łyżki sosu Worcestershire
3 łyżki cukru
1 łyżka miodu
sól
pieprz
Karmelizowana cebula przepis:
Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki. Smażyć najlepiej na patelni ze stali nierdzewnej – będzie się ładnie karmelizowała.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić klarowana masło i cebulę – dusić, często mieszając.
Stopniowo doprawiać octem winnym, winem, sosem Worcestershire oraz sosem balsamicznym. Następnie podsypać cebulę cukrem, dodać soli i pieprzu i cały czas powoli dusić – około godziny.
Ja podlewałam cebulę wodą, żeby nie smażyła się zbyt szybko. Musicie cały czas smakować tej pysznej konfitury i odpowiednio żonglować przyprawami. Ma być słodko-winna, lekko kwaśna, klejąca się, miękka i aksamitna.
5 minut przed zdjęciem cebuli z patelni dodaję łyżkę masła i miodu – dzięki temu cebula będzie pięknie błyszczała. Pamiętajcie, żeby właśnie teraz dodać finalną porcję soli i pieprzu – już nic nie odparuje więc smak powinien być właściwy na koniec duszenia.
Karmelizowaną cebulę przechowuję w zawekowanych słoikach.
Pingback: Hamburgery przepis czyli jak zrobić soczystego wołowego hamburgera?()