Karmelizowana cebula

Karmelizowana cebula 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Karmelizowana cebula

Karmelizowana cebula przepis na wyśmienity dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, serów czy jako dodatek do obiadu. Doskonale pasuje do hamburgerów, pulled pork czy pieczeni z wieprzowiny.

Długo duszona czerwona cebula szlachetnieje po potraktowaniu jej delikatnym octem, cukrem i przede wszystkim cierpliwością – cebulę dusimy powoli – będzie miękka i słodka.

Karmelizowana cebula składniki:

5 sporych czerwonych cebul

2-3 łyżki masła klarowanego

4-5 łyżek octu winnego (najlepiej czerwonego)

pół szklanki wina (najlepiej wytrawnego czerwonego)

2 łyżki octu balsamicznego (może być też gęsty sos balsamiczny)

2 łyżki sosu Worcestershire

3 łyżki cukru

1 łyżka miodu

sól

pieprz

Karmelizowana cebula przepis:

Cebulę pokroić w piórka lub półplasterki. Smażyć najlepiej na patelni ze stali nierdzewnej – będzie się ładnie karmelizowała.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić klarowana masło i cebulę – dusić, często mieszając.

Stopniowo doprawiać octem winnym, winem, sosem Worcestershire oraz sosem balsamicznym. Następnie podsypać cebulę cukrem, dodać soli i pieprzu i cały czas powoli dusić – około godziny.

Ja podlewałam cebulę wodą, żeby nie smażyła się zbyt szybko. Musicie cały czas smakować tej pysznej konfitury i odpowiednio żonglować przyprawami. Ma być słodko-winna, lekko kwaśna, klejąca się, miękka i aksamitna.

5 minut przed zdjęciem cebuli z patelni dodaję łyżkę masła i miodu – dzięki temu cebula będzie pięknie błyszczała. Pamiętajcie, żeby właśnie teraz dodać finalną porcję soli i pieprzu – już nic nie odparuje więc smak powinien być właściwy na koniec duszenia.

Karmelizowaną cebulę przechowuję w zawekowanych słoikach.

karmelizowana cebula

karmelizowana cebula i hamburger

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top