Karp smażony

Karp smażony 3.57/5 (71.43%) 14 głos[ów]

Karp smażony

Karp smażony to wybitne danie pod warunkiem, że odpowiednio usmaży się rybę. Wybierajcie jak najmniejsze karpie – będą znacznie smaczniejsze. Jeśli upolowaliście jednak karpia olbrzyma namoczcie pokrojoną rybę w mleku (co najmniej przez godzinę) nada daniu delikatnego smaku, a karp nie będzie smakował jeziorem. Karp smażony to nie tylko wigilijne danie, można go szybko przygotować na każdą okazję, ale w wigilię i tak smakuje najlepiej.

Karp smażony składniki:

filety ze skórą lub dzwonka świeżego karpia

mąka

masło klarowane lub ewentualnie olej do smażenia

sól, pieprz

mleko – do moczenia karpia (opcjonalnie)

Karp smażony przepis:

Jeśli kupiliście karpia w całości to należy go oczyścić, obskrobać łuski (łuski karpia zachowajcie na szczęście) oraz umyć i osuszyć dokładnie. Karpia w całości najłatwiej podzielić na dzwonka krojąc w poprzek dużym ostrym nożem. Należy to zrobić energicznie ale z wyczuciem, żeby się nie pokaleczyć ani za bardzo nie męczyć z karpiem.

Jeśli karp jest duży i jest ryzyko, że może pachnieć mułem jeziornym namoczcie go w mleku przed smażeniem.

Gotowe, osuszone dzwonka należy dokładnie posolić oraz popieprzyć i obtoczyć w mące.

Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane masło – na zwykłym maśle nie polecam smażyć gdyż za szybko się pali i karp wyjdzie niesmaczny, za to masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia ryb. Karpia smażymy około 3-5 minut z jednej i drugiej strony, aż do uzyskania smakowitej złocistej chrupiącej skórki.

Karpia polecam podawać ze świeżym pieczywem i plastrem cytryny do skropienia.

Doskonale komponuje się z innymi wigilijnymi daniami np. pasztecikami.

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top