Kaszanka

Kaszanka 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Kaszanka

Kaszanka przepis na przekąskę w hiszpańskim stylu z kaszanką w roli głównej. Tapas z kaszanką czyli małe kanapeczki z podsmażoną i solidnie doprawioną kaszanką to doskonała przekąska na imprezę – znika w zawrotnym tempie (gwarantuję). Nie żałujcie ziół, czosnku i chilli. Podaję na świeżej bagietce – nic nie równa się kanapeczce z chrupiącą, pikantną kaszanką.

Kaszanka tapas składniki:

300 gramów kaszanki (najlepiej z drobną kaszą i niską zawartością wątróbki)

2 średnie cebule pokrojone w piórka

3 ząbki czosnku poskiekane

2 łyżeczki majeranku

szczypta ziół prowansalskich

1 mała papryczka chilli bez pestek

sól, pieprz

łyżka oliwy do smażenia

3 łyżki wytrwanego wina

bagietka

Kaszanka tapas przepis przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę, następnie podsmażyć cebulę (pokrojoną w piórka) do miękkości. Dodać czosnek, smażyć 2 minuty. Cebulę rozsunąć na boki patelni.

Na środek patelni włożyć kaszankę pokrojoną w plastry – smażyć z obu stron na sporym ogniu (ma się stać chrupiąca) ja smażę po 3 minuty z każdej strony.

Chrupiąca, podpieczoną kaszankę porozkładać na kromkach bagietki.

Cebulę zalać winem, doprawić majerankiem, ziołami, solą, pieprzem i chilli. Gdy wino odparuje (posmakujcie czy nie jest zbyt kwaśna – jeśli jest można odrobinę dosłodzić szczyptą cukru).

Na kanapkach z kaszanką rozłożyć doprawioną cebulę. Posypać czerwoną papryką w proszku i ziołami.

Doskonała imprezowa przekąska lub szybka kolacja gotowa.

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top