Kompot z rabarbaru
Kompot z rabarbaru czyli co pić w upały. Sezon na rabarbar nie trwa długo, więc warto choć raz ugotować ten pyszny, słodko-kwaśny kompot. Kupując rabarbar – wybierajcie te bardziej różowe osobniki – są dojrzałe i słodsze, jeśli rabarbar w ogóle można nazwać słodkim – to raczej kwaśne warzywo, które nadaje się też do ciast.
Sekretem kompotu rabarbarowego, który wczoraj zdradziła mi moja mama jest cukier waniliowy – dodaje magii kompotowi z rabarbaru.

kompot rabarbarowy
Kompot z rabarbaru składniki:
Pęczek rabarbaru – około kilograma
pół szklanki cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
1,5 litra wody
plaster buraka jeśli kompot będzie za blady (mały trik na zaróżowienie kompotu)
Kompot z rabarbaru przygotowanie:
Rabarbar porządnie umyć i odkroić części liściaste, których się nie używa. Następnie można obrać rabarbar – jeśli chcecie wyjadać jego kawałki z kompotu, jeśli wolicie kompot pić – ta operacja nie jest konieczna. Zalać pokrojony w dwu centymetrowe plastry rabarbar wodą i zagotować. Następnie dodać cukru do smaku – ja wolę kompoty orzeźwiające i mało słodkie i wystarcza mi 1/3 szklanki cukru oraz torebka cukru waniliowego, który podkreśla smak całego kompotu i powoduje, że zapach błogich wakacji zaczyna unosić się w całym domu.
Jeśli Wasz kompot jest za blady – zielonkawy a nie różowy, wrzućcie doń cieniutki plaster buraka, przyprawi on kompot rabarbarowy o rumieniec – nie martwcie się przy takiej małej ilości buraka nie będzie czuć jego smaku.
Schłódźcie kompot, serwujcie z lodem i łyżeczką do podjadania.

kompot z rabarbaru