Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru 3.87/5 (77.33%) 15 głos[ów]

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru czyli co pić w upały. Sezon na rabarbar nie trwa długo, więc warto choć raz ugotować ten pyszny, słodko-kwaśny kompot. Kupując rabarbar – wybierajcie te bardziej różowe osobniki – są dojrzałe i słodsze, jeśli rabarbar w ogóle można nazwać słodkim – to raczej kwaśne warzywo, które nadaje się też do ciast.

Sekretem kompotu rabarbarowego, który wczoraj zdradziła mi moja mama jest cukier waniliowy – dodaje magii kompotowi z rabarbaru.

kompot rabarbarowy

kompot rabarbarowy

 

Kompot z rabarbaru składniki:

Pęczek rabarbaru – około kilograma

pół szklanki cukru

1 paczuszka cukru waniliowego

1,5 litra wody

plaster buraka jeśli kompot będzie za blady (mały trik na zaróżowienie kompotu)

Kompot z rabarbaru przygotowanie:

Rabarbar porządnie umyć i odkroić części liściaste, których się nie używa. Następnie można obrać rabarbar – jeśli chcecie wyjadać jego kawałki z kompotu, jeśli wolicie kompot pić – ta operacja nie jest konieczna. Zalać pokrojony w dwu centymetrowe plastry rabarbar wodą i zagotować. Następnie dodać cukru do smaku – ja wolę kompoty orzeźwiające i mało słodkie i wystarcza mi 1/3 szklanki cukru oraz torebka cukru waniliowego, który podkreśla smak całego kompotu i powoduje, że zapach błogich wakacji zaczyna unosić się w całym domu.

Jeśli Wasz kompot jest za blady – zielonkawy a nie różowy, wrzućcie doń cieniutki plaster buraka, przyprawi on kompot rabarbarowy o rumieniec – nie martwcie się przy takiej małej ilości buraka nie będzie czuć jego smaku.

Schłódźcie kompot, serwujcie z lodem i łyżeczką do podjadania.

kompot z rabarbaru

kompot z rabarbaru

 

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website sabina

    tak,tak kompot z rabarbaru bardzo dobrze gasi pragnienie,mozna go zabierac na wycieczki w upalne dni.

Komentarze

komentarze

Back to Top