Kopytka

Kopytka 3.73/5 (74.55%) 11 głos[ów]

Kopytka

Kopytka to pyszne kluseczki do sosów, zrazów i innych potraw. Bardzo proste do przygotowania, dość często zostają nam przecież ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego i nie wiadomo co z nimi zrobić. Ja robię pyszne ziemniaczane kluski w kształcie kopytek.

Kopytka składniki:

około 1 kg ziemniaków ugotowanych

2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej

szklanka mąki pszennej (w zależności od gatunku ziemniaków musicie wyczuć ilość)

1 jajko (całe)

sól

pieprz (jeżeli kopytka nie będą jedzone na słodko)

Kopytka przepis przygotowanie:

Zimne ziemniaki można przepuścić przez praskę, zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Jeżeli ziemniaki gotowaliśmy tuż przed zrobieniem kopytek trzeba je koniecznie ostudzić.

Następnie trzeba wymieszać wszystkie składniki: ziemniaki, jajko, sól, mąka ziemniaczana, a na koniec mąka pszenna i ewentualnie (pieprz).

Ciasto ugniatamy całymi dłońmi, musi być gładkie i miękkie, nie może wyłazić między palcami.

Ciasto na kopytka już przygotowane:)

Możemy już gotować dużą ilość wody z solą i odrobiną oleju.

W tym czasie robimy rulony z ciasta – odrywając ciasto po kawałku i wałkując dwiema rękami. Ja robię od razu kilka rulonów, żeby za długo nie bawić się w cięcia kopytek. Rulony powinny mieć grubość kciuka

Przyciskam płaską stroną noża każdy rulon przyszłego kopytka i kroję na ukośne kawałki około 1 cm.

Nieugotowane kopytka leżą obsypane mąką i czekają aż woda zawrze.

Gotowanie:

Kilkanaście kopytek wrzucam na wrzątek, czekam na wyplynięcie. Po wypłynięciu zmniejszam gaz i gotuję jeszcze około 1 minuty.

Jak podawać kopytka?

- ze skwarkami różnego rodzaju

- z sosami

- ze zrazami

- na słodko (dzieci to lubią)

- z masłem

- z kapustą zasmażaną (pycha)

- i z każdym innym „pomysłem”

kopytka ze skwarkami

kopytka ze skwarkami

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top