Kopytka ze skwarkami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kopytka to pyszne kluseczki do sosów, zrazów i innych potraw. Bardzo proste do przygotowania, dość często zostają nam przecież ziemniaki ugotowane dnia poprzedniego i nie wiadomo co z nimi zrobić. Ja robię pyszne ziemniaczane kluski w kształcie kopytek.

Kopytka ze skwarkami – składniki

  • około 1 kg ziemniaków ugotowanych
  • 2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej (w zależności od gatunku ziemniaków musicie wyczuć ilość)
  • 1 jajko (całe)
  • sól
  • pieprz (jeżeli kopytka nie będą jedzone na słodko)

Kopytka ze skwarkami – przepis

  1. Zimne ziemniaki można przepuścić przez praskę, zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Jeżeli ziemniaki gotowaliśmy tuż przed zrobieniem kopytek trzeba je koniecznie ostudzić.
  2. Następnie trzeba wymieszać wszystkie składniki: ziemniaki, jajko, sól, mąka ziemniaczana, a na koniec mąka pszenna i ewentualnie (pieprz).
  3. Ciasto ugniatamy całymi dłońmi, musi być gładkie i miękkie, nie może wyłazić między palcami.
  4. Ciasto na kopytka już przygotowane:)
  5. Możemy już gotować dużą ilość wody z solą i odrobiną oleju.
  6. W tym czasie robimy rulony z ciasta – odrywając ciasto po kawałku i wałkując dwiema rękami. Ja robię od razu kilka rulonów, żeby za długo nie bawić się w cięcia kopytek. Rulony powinny mieć grubość kciuka
  7. Przyciskam płaską stroną noża każdy rulon przyszłego kopytka i kroję na ukośne kawałki około 1 cm.
  8. Nieugotowane kopytka leżą obsypane mąką i czekają aż woda zawrze.

Gotowanie:

Kilkanaście kopytek wrzucam na wrzątek, czekam na wyplynięcie. Po wypłynięciu zmniejszam gaz i gotuję jeszcze około 1 minuty.

Jak podawać kopytka?

  • ze skwarkami różnego rodzaju
  • z sosami
  • ze zrazami
  • na słodko (dzieci to lubią)
  • z masłem
  • z kapustą zasmażaną (pycha)
  • i z każdym innym “pomysłem”
kopytka ze skwarkami
Kopytka ze skwarkami
3.7/5 - (11 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *