Kotlety mielone

Kotlety mielone 3.89/5 (77.86%) 28 głos[ów]

Kotlety mielone

Kotlety mielone – to tradycyjne polskie danie, na pozór może wydawać się nudne, ale moim zdaniem w kotletach drzemie potęga smaku i zapachu. Bardzo lubię kotlety mielone, ale tylko takie idealnie doprawione i świetnie usmażone – co wcale do najprostszych nie należy. Zdarzają się wśród kotletów krążki hokejowe – czyli spalone z zewnątrz i surowe w środku, kotlety blade – czyli za mało rumiane, kotlety za słone i nie dopieprzone – jak zrobić te idealne? Chyba znam sekret!

Kotlety mielone składniki:

1/2 kg mięsa mielonego – najlepiej z łopatki zmielonej na naszych oczach

1 jajko

pół czerstwej bułki rozmoczonej w wodzie

1 średnie cebula drobno pokrojona

2 ząbki czosnku – drobniutko posiekane

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka majeranku

łyżka stołowa płaska soli

solidnych kilka szczypt pieprzu

bułka tarta do obtoczenia

olej do smażenia

Kotlety mielone przygotowanie:

Posiekać drobno cebulę i czosnek – można je podsmażyć – ja wolę dodawać surowe. W misce wymieszać mięso z jajkiem, rozmoczoną bułką – lekko odciśniętą, dodać cebulę i przyprawy: majeranek, sól, pieprz, pietruszka – wymieszać dokładnie. Następnie małe okrągłe, lekko spłaszczone klopsy obtoczyć w bułce tartej. Sekret smażenia: smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu, żeby stopniowo się rumieniły. Jeśli nie macie pewności czy dobrze je przyprawiliście – usmażcie najpierw jednego małego kotleta mielonego i ewentualnie doprawcie masę. Do mielonych doskonale pasują ogórki małosolne:  http://smakalajzyt.pl/ogorki-malosolne/

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top