Kotlety rybne
Kotlety rybne to smaczne oraz pożywne danie dla wszystkich, a uwielbiają je dzieci. Nie mają ości więc śmiało mogą się nimi zajadać.
Kotlety rybne składniki:
pół kg białej ryby (najlepiej filet bez skóry )
cztery jajka ugotowane na twardo
jedno jajko surowe
pół szklanki bułki tartej
pół średniej wielkości podsmażonej cebuli
garść natki pietruszki (drobno posiekanej )
sól
pieprz
Kotlety rybne przepis przygotowanie:
Gotujemy pęczek włoszczyzny do jej miękkości, a potem wkładamy filety rybne na około 10 minut. Ryba leży w rosole do całkowitego wystygnięcia (przesiąka smakiem warzyw).
Ryby nie przepuszczamy przez maszynkę ale używamy blendera (delikatnie blendujemy rybę dosłownie chwilę – żeby nie zrobić papki).
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na złoty kolor na odrobinie masła.
W tym czasie, kiedy ryba stygnie kroimy ugotowane na twardo jajka na drobną kostkę, siekamy pietruszkę (może być koperek).
Wyjmujemy z rosołu marchew i rozgniatamy ją widelcem, żeby dodać do farszu rybnego, następnie dodajemy podsmażoną cebulę.
Solimy, pieprzymy, dodajemy bułkę tartą oraz surowe całe jajko.
Wszystkie składniki mieszamy widelcem.
Po wymieszaniu wszystkich składników formujemy małe rybne kotleciki, obtaczamy bułką tartą.
Na rozgrzany olej delikatnie kładziemy kotlety (łatwo się rozpadają), ale przy okazji ćwiczymy własne zdolności manualne;)
Smażymy z jednej strony 3 minuty i z drugiej strony 3 minuty.
Marchewka, natka pietruszki i jajko dodają smaku iwyglądu.
W środku kotleta nie jest biało ale kolorowo i ciekawie.
Kotlety rybne podajemy:
z ziemniakami i sosem koperkowym
z bułką maślaną
z jakimkolwiek innym pieczywem
Dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno.