Kotlety schabowe

Kotlety schabowe 4.13/5 (82.50%) 8 głos[ów]

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe przepis na wyborne schabowe. Kotlet schabowy czyli sztandarowa potrawa polskiej kuchni. Któż nie wtopiłby zębów w soczystego schaboszczaka? Sekretem moich schabowych jest użycie mięsa z kością – dzięki temu są bardzo soczyste i pełne aromatu, kość pomaga zatrzymać wilgoć w mięsie. Kolejny sekret czyli jak smażyć schabowego, żeby nie był twardy? Smażyć na sporym ogniu a następnie dopiekać w rozgrzanym piekarniku około 10 minut. Doprawiam kotlety solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Rozbijam tylko trochę – żeby były sprężyste i grubiutkie.

Kotlety schabowe składniki:

4 plastry schabu z kością (około 3 cm grubości)

sól, pieprz, majeranek, odrobina szałwii

rozkłócone jajko

bułka tarta

odrobina smalcu do smażenia

Kotlety schabowe przygotowanie:

Kotlety lekko rozbić – chodzi o to, żeby zmiękła struktura mięsa, a nie żeby kotlet stał się cienki jak papier.

Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą majeranku.

Listki szałwii cienko posiekać i wrzucić do jajka – całość wymieszać energicznie widelcem.

Kotlety obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na rozgrzanej patelni roztopić łyżkę smalcu (to kolejny sekret chrupiącej skórki kotletów schabowych)

Smażyć po 4 minuty z każdej strony na średnio-dużym ogniu.

Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut – idealnie dojdą w środku, jednocześnie zachowując wilgoć i soczystość.

Jeśli macie termometr wbijcie go w najgrubszą część mięsa – będzie idealne gdy osiągnie 77 stopni.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top