Kotlety z kurczaka w panierce

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kotlety z kurczaka czyli pomysł na błyskawiczny obiad. Kotlety z piersi kurczaka przygotujecie w 15 minut. W międzyczasie możecie ugotować do tego ryż, makaron lub kaszę. W czasie smażenia kotletów można skręcić szybką sałatkę np. sałatę z pomidorem i domowy obiad jest gotowy w kwadrans. Moim zdaniem do kotletów z kurczaka doskonale też pasuje mizeria. Mój przepis jest podstawowy sól, pieprz następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Moim sekretem jest odrobina posiekanej szałwii dodana do panierki.

Jeśli chodzi o rozbijanie kotletów to ja wolę te grubsze i po prostu przekrawam pierś na pół, ale jeśli wolicie cieńsze możecie je rozbić.

Kotlety z kurczaka w panierce – składniki

  • 3 małe piersi z kurczaka (połówki)
  • sól, pieprz
  • 1 jajko rozbełtane z odrobiną wody
  • 15 listków szałwii drobno posiekane
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Kotlety z kurczaka w panierce – przepis

  1. Piersi kurczaka umyć i przekroić wzdłuż na pół – żeby z grubej piersi powstały 2 cieńsze kotlety. Jeśli kupiliście duże piersi możecie je lekko rozbić lub przekroić filety na 3 części. Ja wolę grubsze, soczyste kotlety.
  2. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Całe jajko rozkłócić z odrobiną wody i dosypać pokrojone liski szałwii, które oblepią nam kotlety.
  4. Kotlety obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej – nie za grubo i tylko jedna warstwa.
  5. Smażyć na rozgrzanym oleju około 4 minut z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.
kotlety z kurczaka
Kotlety z kurczaka w panierce
3.7/5 - (3 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *