Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka 3.67/5 (73.33%) 3 głos[ów]

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka czyli pomysł na błyskawiczny obiad. Kotlety z piersi kurczaka przygotujecie w 15 minut. W międzyczasie możecie ugotować do tego ryż, makaron lub kaszę. W czasie smażenia kotletów można skręcić szybką sałatkę np. sałatę z pomidorem i domowy obiad jest gotowy w kwadrans. Moim zdaniem do kotletów z kurczaka doskonale też pasuje mizeria. Mój przepis jest podstawowy sól, pieprz następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Moim sekretem jest odrobina posiekanej szałwii dodana do panierki.

Jeśli chodzi o rozbijanie kotletów to ja wolę te grubsze i po prostu przekrawam pierś na pół, ale jeśli wolicie cieńsze możecie je rozbić.

Kotlety z kurczaka składniki:

3 małe piersi z kurczaka (połówki)

sól, pieprz

1 jajko rozbełtane z odrobiną wody

15 listków szałwii drobno posiekane

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

Kotlety z kurczaka przepis przygotowanie:

Piersi kurczaka umyć i przekroić wzdłuż na pół – żeby z grubej piersi powstały 2 cieńsze kotlety. Jeśli kupiliście duże piersi możecie je lekko rozbić lub przekroić filety na 3 części. Ja wolę grubsze, soczyste kotlety.

Przyprawić solą i pieprzem.

Całe jajko rozkłócić z odrobiną wody i dosypać pokrojone liski szałwii, które oblepią nam kotlety.

Kotlety obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej – nie za grubo i tylko jedna warstwa.

Smażyć na rozgrzanym oleju około 4 minut z każdej strony, aż się ładnie zarumienią.

kotlety z kurczaka

kotlety z kurczaka

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top