Krem pomidorowo-paprykowy

Krem pomidorowo-paprykowy 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Krem pomidorowo-paprykowy

Krem pomidorowo-paprykowy to wyrazista zupa o aksamitnej konsystencji, którą zyskujemy dzięki dodaniu serka mascarpone. Krem jest lekko pikantny z wyczuwalnym aromatem ziół. Zupa paprykowo-pomidorowa jest sycąca i łatwa w przygotowaniu.

Krem pomidorowo-paprykowy składniki:

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

2 pieczone papryki (obrane ze skóry)

1 puszka pomidorów

1 kartonik 250 gramów przecieru pomidorowego (nie mylić z koncentratem)

1 łyżka koncentratu pomidorowego

szczypta ziół prowansalskich

płaska łyżeczka pieprzu cayenne lub chilli

150 gramów sera mascarpone

1 szklanka bulionu – może być z kostki

sól, pieprz

opcjonalnie grzanki do posypania

1-2 łyżki oliwy

Krem pomidorowo-paprykowy składniki:

Paprykę umyć i nasmarować oliwą, piec w 200 stopniach 10-15 minut – aż skórka zacznie odchodzić. Ostudzić paprykę i obrać ze skóry.

Cebulę i czosnek podsmażyć na odrobinie oliwy najlepiej w garnku, w którym będziecie gotować zupę.

Dodać przecier, pomidory i koncentrat oraz bulion – gotować powli około 20 – 30 minut.

Przyprawić chili i ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.

W międzyczasie można przygotować czosnkowe grzanki.

Zdjąć zupę z ognia i zagęścić serkiem mascarpone. Jeśli trzeba ponownie doprawić – serek złagodzi smak.

Całość zetrzeć blenderem na gładką masę. Podawać z grzankami lub tostem z ciągnącym się serem.

To bardzo esencjonalna, sycąca i niesamowicie rozgrzewająca zupa, którą zachwycicie innych żarłoków. Czas przygotowania to mniej niż godzina. Krem pomidorowo-paprykowy to idealna przystawka.

krem paprykowo-pomidorowy

krem paprykowo-pomidorowy z grzankami

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top