Krem pomidorowo-paprykowy
Krem pomidorowo-paprykowy to wyrazista zupa o aksamitnej konsystencji, którą zyskujemy dzięki dodaniu serka mascarpone. Krem jest lekko pikantny z wyczuwalnym aromatem ziół. Zupa paprykowo-pomidorowa jest sycąca i łatwa w przygotowaniu.
Krem pomidorowo-paprykowy składniki:
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 pieczone papryki (obrane ze skóry)
1 puszka pomidorów
1 kartonik 250 gramów przecieru pomidorowego (nie mylić z koncentratem)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta ziół prowansalskich
płaska łyżeczka pieprzu cayenne lub chilli
150 gramów sera mascarpone
1 szklanka bulionu – może być z kostki
sól, pieprz
opcjonalnie grzanki do posypania
1-2 łyżki oliwy
Krem pomidorowo-paprykowy składniki:
Paprykę umyć i nasmarować oliwą, piec w 200 stopniach 10-15 minut – aż skórka zacznie odchodzić. Ostudzić paprykę i obrać ze skóry.
Cebulę i czosnek podsmażyć na odrobinie oliwy najlepiej w garnku, w którym będziecie gotować zupę.
Dodać przecier, pomidory i koncentrat oraz bulion – gotować powli około 20 – 30 minut.
Przyprawić chili i ziołami oraz solą i pieprzem do smaku.
W międzyczasie można przygotować czosnkowe grzanki.
Zdjąć zupę z ognia i zagęścić serkiem mascarpone. Jeśli trzeba ponownie doprawić – serek złagodzi smak.
Całość zetrzeć blenderem na gładką masę. Podawać z grzankami lub tostem z ciągnącym się serem.
To bardzo esencjonalna, sycąca i niesamowicie rozgrzewająca zupa, którą zachwycicie innych żarłoków. Czas przygotowania to mniej niż godzina. Krem pomidorowo-paprykowy to idealna przystawka.

krem paprykowo-pomidorowy z grzankami