Krem ze szparagów

Krem ze szparagów 4.75/5 (95.00%) 4 głos[ów]

Krem ze szparagów

Krem ze szparagów to kolejna, sezonowa zupa. Jest bardzo łatwa do zrobienia, ponadto bardzo zdrowa – szparagi oczyszczają organizm. Są też niskokaloryczne – więc jeśli dodacie nie za wiele śmietany – zupa ta będzie całkiem dietetyczna. Uwielbiam szparagi w każdej postaci: smażone, gotowane, zapiekane i te w kremie ze szparagów też. Dodaję do tej zupy odrobinę gałki muszkatołowej, która doskonale podkreśla smak tej delikatnej zupy. Krem ze szparagów w pełnej okazałości zawiera też grzanki z chleba.

Krem ze szparagów przepis:

- pęczek białych szparagów

- bulion rosołowy lub kostki rosołowe

- sól, pieprz i gałka muszkatołowa

- sól i cukier do gotowania szparagów

- śmietana 18%

 

Krem ze szparagów przygotowanie:

W wodzie ugotować do miękkości obrane białe szparagi. Pamiętajcie, że szparagi zawsze gotuje się w wodzie z solą i cukrem – łyżeczka soli i łyżka cukru, jeśli chcecie mieć jeszcze bardziej aromatyczną zupę – możecie podsmażyć je na maśle z odrobiną cukru – karmelowa nuta doda kremowi ze szparagów bardzo miłego aromatu. Do odrobiny bulionu dodajemy zmiksowane na gładki krem szparagi – ja zawsze przeciskam masę przez sitko, żeby uniknąć ciągnących się łykowatych kawałków szparagów w daniu. Przez jakiś czas redukujemy krem, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz po zdjęciu z gazu śmietanę 18% – kilka łyżek. Do kremu świetnie pasują grzanki.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top