Krewetki po malezyjsku
Krewetki w stylu malezyjskim to kolorowe i bardzo ładnie prezentujące się danie. To danie z krewetek, którego jeszcze nie znacie, ma zupełnie niespotykany smak i nie tylko pięknie wygląda na talerzu, ale jest też bardzo efektowne i na pewno zachwyci gości smakiem i teksturą. Aromat jest wprost nieziemski, a charakterystyczne dla południowej Azji połączenie słodkiego, kwaśnego, słonego i ostrego smaku oszałamiające.
Warto poszukać w sklepach liści curry – przydadzą się również do wielu innych azjatyckich dań, a krewetki uczynią pełnymi smaku i orientalnego zapachu.
Malezyjskie krewetki składniki:
10-12 mrożonych lub świeżych szarych krewetek
1-2 małe ostre chilli – najlepiej Bird’s Eye
3-4 łyżki wiórków kokosowych
3 ząbki czosnku
spora garść liści curry
szczypta soli do smaku
2-3 łyżeczki sosu sojowego
1-2 łyżeczka cukru
1-2 łyżki chińskiego wina do gotowania
3 łyżki masła
olej do głębokiego smażenia
Krewetki po malezyjsku przepis:
Wiórki kokosowe należy podprażyć na suchej patelni, aż do uzyskania złotego koloru.
Krewetki należy oczyścić, usunąć głowę i dokładnie osuszyć. Mogą zostać w pancerzykach – będzie trochę więcej zabawy z ich obieraniem podczas jedzenia ale za to będą o wiele ładniej się prezentować.
Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia i wrzucamy krewetki dosłownie na 15-30 sekund. Krewetki mają się zaróżowić i bardzo delikatnie ugotować w środku. Krewetki odcedzamy z oleju i odsączamy na papierowym ręczniku.
W szklance należy wymieszać cukier, sos sojowy, sól oraz wino do gotowania.
Na patelni rozpuszczamy masło i na małym ogniu podsmażamy posiekane chilli oraz czosnek i liście curry (około 2 minuty).
Zwiększamy ogień i wrzucamy krewetki i zalewamy zawartością szklanki, mieszamy całości i po chwili dorzucamy prażone wiórki kokosowe. Całość smażymy jeszcze około 1-2 minuty na dużym ogniu.