Krewetki z czosnkiem i chili

Krewetki z czosnkiem i chili 4.00/5 (80.00%) 5 głos[ów]

Krewetki z czosnkiem i chili

Krewetki z czosnkiem i chili wrzucam do kategorii na szybko ponieważ przygotowanie ich nie zajmie więcej niż 15 minut. I mimo tego, że się w kuchni nie narobimy:) końcowy efekt będzie oszałamiający:) Danie jest lekkie, zdrowe i aromatyczne,  a co najważniejsze bardzo smaczne. Wszystkie smaki doskonale się uzupełniają i tworzą harmonijna całość. Musimy pamiętać tylko o jednej rzeczy – średniej wielkości, szare (czytaj: surowe) krewetki smażymy najwyżej 4 minuty. Przesmażone są twarde i gumowate.

krewetki z czosnkiem i chili składniki:

krewetki tyle ile zjemy:) najlepiej szare i duże

kilka zmiażdżonych lub posiekanych ząbków czosnku

papryczka chili

sól lub sos rybny ( wtedy nie używamy już soli )

sok z limonki

trochę świeżego imbiru – o ile lubimy

świeża kolendra

krewetki z czosnkiem i chili jak zrobić:

Obrane i oczyszczone krewetki skrapiamy sokiem z limonki i na chwilkę odstawiamy. W międzyczasie siekamy czosnek, chili i kolendrę. Imbir trzemy na tarce. Rozgrzewamy woka i na odrobinie masła lub oleju smażymy czosnek, chili oraz imbir -  byle nie za długo:) Dorzucamy krewetki, które solimy lub skrapiamy sosem rybnym, smażymy dosłownie 3  lub 4 minuty, żeby krewetki pozostały jędrne i soczyste. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą. Myślę, ze za każdym razem obiecujemy sobie zjeść je przy stole z bagietką i popić dobrym białym winem, Jednak najczęściej jemy gorące, prosto z patelni.

Share Button
  • http://mojapasjasmaku.blogspot.com/ Paulina

    Aż ślinka cieknie :)

Komentarze

komentarze

Back to Top