Krewetki w sosie śmietanowym
Krewetki w prostym sosie śmietanowym z odrobiną wina. Zaczynamy od podsmażenia cebuli i czosnku, które podlewamy solidnym chlustem białego wytrawnego wina, gdy to odparuje wystarczy dodać trochę słodkiej śmietany 30%, wrzucić krewetki i po chwili podawać z makaronem. Całość koniecznie oprószcie aromatyczną natką pietruszki – smak lata gwarantowany.
Krewetki w śmietanie i winie:
około 25 dużych krewetek (najlepiej szarych czyli surowych)
1 cebula
1 ząbek czosnku
kieliszek białego wytrawnego wina
150 – 200 ml słodkiej śmietanki 30%
natka pietruszki i ulubione zioła
sól, pieprz, opcjonalnie odrobina słodkiej papryki
łyżka oleju
ćwiartka cytryny na porcję do podania
Krewetki w sosie śmietanowym z winem:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoto posiekaną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podlać całość kieliszkiem białego wytrawnego wina i smażyć, aż płyn odparuje.
Następnie zmniejszyć gaz i dodać śmietanę, całość podgrzać i doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną czerwonej papryki.
Do gorącego sosu wrzucić krewetki i dusić przez kilka minut – mają się zaróżowić – w tym momencie danie jest gotowe i należy natychmiast zdjąć je z gazu.
W międzyczasie ugotować dobrze osolony makaron, polać go sosem i oprószyć natką pietruszki.
Do każdej porcji podać ćwiartkę cytryny, która idealnie przełamie łagodny smak sosu. Jeśli lubicie można zamiast pietruszki posypać danie np. świeżą bazylią.