Krewetki w sosie śmietanowym

Krewetki w sosie śmietanowym 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Krewetki w sosie śmietanowym

Krewetki w prostym sosie śmietanowym z odrobiną wina. Zaczynamy od podsmażenia cebuli i czosnku, które podlewamy solidnym chlustem białego wytrawnego wina, gdy to odparuje wystarczy dodać trochę słodkiej śmietany 30%, wrzucić krewetki i po chwili podawać z makaronem. Całość koniecznie oprószcie aromatyczną natką pietruszki – smak lata gwarantowany.

Krewetki w śmietanie i winie:

około 25 dużych krewetek (najlepiej szarych czyli surowych)

1 cebula

1 ząbek czosnku

kieliszek białego wytrawnego wina

150 – 200 ml słodkiej śmietanki 30%

natka pietruszki i ulubione zioła

sól, pieprz, opcjonalnie odrobina słodkiej papryki

łyżka oleju

ćwiartka cytryny na porcję do podania

Krewetki w sosie śmietanowym z winem:

Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoto posiekaną w kostkę cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Podlać całość kieliszkiem białego wytrawnego wina i smażyć, aż płyn odparuje.

Następnie zmniejszyć gaz i dodać śmietanę, całość podgrzać i doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie odrobiną czerwonej papryki.

Do gorącego sosu wrzucić krewetki i dusić przez kilka minut – mają się zaróżowić – w tym momencie danie jest gotowe i należy natychmiast zdjąć je z gazu.

W międzyczasie ugotować dobrze osolony makaron, polać go sosem i oprószyć natką pietruszki.

Do każdej porcji podać ćwiartkę cytryny, która idealnie przełamie łagodny smak sosu. Jeśli lubicie można zamiast pietruszki posypać danie np. świeżą bazylią.

krewetki w sosie śmietanowym z białym winem

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://artofwedding.pl/ ArtOfWedding

    Danie wykwintne, sama jeszcze nie próbowałam przyrządzić krewetek. Z winem też jeszcze nie eksperymentowałam, więc byłaby to dla mnie zupełna nowość kulinarna :)

Komentarze

komentarze

Back to Top