Krokiety

Krokiety 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Krokiety

Poniżej prosty sposób na przygotowanie krokietów z kapustą i grzybami. Ale oczywiście możecie użyć swojego ulubionego nadzienia. Krokiety są bardzo smaczne i zawsze dobrze wychodzą. Ważna są dobre, cieniutkie naleśniki i duża ilość aromatycznego farszu.

Krokiety składniki:

Składniki na naleśniki: woda, mąka, jajko, mleko

Przede wszystkim smażymy naleśniki – naleśniki przepis. Niech ostygną i zabieramy się za farsz.

Składniki do krokietów:

- pół kg kapusty kiszonej

- pół kg grzybów (najszybciej i najtaniej pieczarki)

- dwie duże cebule

- sól

- pieprz

- dwa jajka

- bułka karta

- olej

- 2 łyżki masła (do smażenia cebuli z pieczarkami)

 

Krokiety z kapustą i grzybami przepis:

Kapustę kiszoną przepłukujemy zimną wodą, wyciskamy i kroimy na drobne części, żeby nie ciągnęła się z krokieta. Następnie podsmażamy kapustę na niewielkiej ilości oleju około 10 minut.

Po podsmażeniu jej wrzucamy do garnka i dusimy ją trochę, dolewając wrzącej wody.

Kiedy kapusta będzie dostatecznie miękka, przekładamy ją na sitko, żeby odsączyć ją z nadmiaru wody.

Cebulę posiekaną w drobną kostkę podsmażamy na odrobinie masła, następnie dorzucamy pieczarki pokrojone w kosteczkę lub cienkie plastry. Smażymy do miękkości grzybów i odparowania nadmiaru wody.

Wszystkie uduszone i usmażone składniki mieszamy. Niektórzy mielą składniki w maszynce, ja wolę, jak grzyby i kapustę wyraźnie widać i czuć.

Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Mam nadzieję, że naleśniki są już gotowe i czekają lekko przestygnięte:) Jeżeli tak, przystępujemy do zawijania farszu w naleśniki. w czasie faszerowania naleśników rozgrzewamy olej na patelni.

W tym czasie zanurzamy „prawie już krokiety” w rostrzepanych jajkach, następnie obtaczamy je bułką tartą i smażymy.

Smażymy do osiągnięcia złocistego koloru i pięknej chrupkości.

Krokiety z kapustą i z grzybami podajemy:

- z rosołem

- z barszczem

krokiety przepis

krokiety przepis

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top