Królik pieczony

Królik pieczony 3.71/5 (74.29%) 7 głos[ów]

Królik pieczony

Królik pieczony to wbrew pozorom bardzo proste i łatwe do przygotowania danie. Jest lekkie i zdrowe – mięso królika należy do najchudszych mięs, zawiera też bardzo łatwo przyswajalne białko – królik jest mięsem idealnym dla wszystkich alergików. Aby wyszedł soczysty należy go zamarynować, a następnie obsmażyć z każdej strony – dzięki temu wszystkie soki zamkną się w środku. Ja piekę królika razem z ziemniakami, cebulą i marchwią – powstaje pyszne, jednogarnkowe danie.

Królik pieczony składniki:

1 królik podzielony na porcje np. na 8 cześci

rozmaryn – 2-3 gałązki

sok z połowy cytryny

4 łyżki octu winnego

4 ząbki czosnku

sól, pieprz

oliwa lub olej

Warzywa:

6 ziemniaków

6 marchewek (najlepiej młodych)

3 cebule

2 pomidory pokrojone w ćwiartki

zioła prowansalskie

Królik pieczony przepis przygotowanie:

Królika umyć i pokroić na 8 części. Oprószyć solą, pieprzem i natrzeć oliwą. Dodać sok z cytryny i/lub ocet winny (najlepiej biały) i obłożyć gałązkami rozmarynu. Marynować co najmniej 2 godziny – a najlepiej całą noc.

Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć królika z każdej strony – ma się lekko zrumienić. Na patelni można też smażyć czosnek i gałązki rozmarynu – królik będzie miał jeszcze więcej smaku.

Do bryfanny włożyć obrane i pokrojone ziemniaki, pomidory i cebulę, marchew natomiast można dołożyć w całości (będzie ładnie wyglądała na talerzu) – doprawić do smaku, solą, pieprzem i np. ziołami prowansalskimi.

Dodać czosnek, gałązki rozmarynu pozostałe po marynowaniu i podsmażonego królika.

Podlać całość kilkoma łyżkami octu winnego. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Idealny, pieczony królik

pieczony, soczysty królik z warzywami

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top