Królik duszony w śmietanie

Czas przygotowania:

10 min.

Czas gotowania:

2 godz. + 15 min. obsmażania

Łączny czas:

2 godz. 25 min.

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

średnie

Typ kuchni:

Francuska, Międzynarodowa

Królik w śmietanie czyli doskonałe, delikatne i hipoalergiczne mięso w delikatnej śmietanowej potrawce. Królik tylko na pozór jest daniem trudnym – jeśli poświęcicie mu odpowiednią ilość czasu i cierpliwości stanie się daniem doskonałym. Mięso królika jest bardzo łatwo przyswajalnym białkiem, w dodatku króliki hodowane są dość ekologicznie – królik to chude i zdrowe mięso. Do królika w śmietanie doskonale pasuje delikatna marchewka z groszkiem.

Królik duszony w śmietanie – składniki

  • tuszka z królika
  • jedna cebula
  • wywar warzywny lub kostka rosołowa warzywna
  • 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 18-22%
  • 2-3 łyżki masła i odrobina oleju
  • mąka pszenna
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • gałązka rozmarynu
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól i pieprz

Królik duszony w śmietanie – przepis

  1. Królika należy umyć i podzielić na 6-8 części – udka, comber na dwie części oraz przednie łapy.  Solimy i pieprzymy mięso obficie, a następnie dokładnie wszystkie kawałki obtaczamy w mące.
  2. Na rozgrzanym maśle z odrobiną oleju, smażymy mięso z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
  3. Przekładamy części królika do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
  4. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gałązkę rozmarynu oraz podsmażoną pociętą w kostkę cebulę i dusimy przez około 2 godziny.
  5. Gdy mięso królika będzie już miękkie dodajemy śmietanę rozmieszaną z łyżką mąki. Zanim wlejemy całość śmietany do garnka z królikiem warto wcześniej wymieszać odrobinę sosu ze śmietaną w osobnej misce, żeby śmietana nie zważyła się w sosie.
  6. Doprawiamy sos cytryną, solą oraz pieprzem do smaku.
Królik w śmietanie
Królik w śmietanie
4.3/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *