Królik w śmietanie
Królik w śmietanie czyli doskonałe, delikatne i hipoalergiczne mięso w delikatnej śmietanowej potrawce. Królik tylko na pozór jest daniem trudnym – jeśli poświęcicie mu odpowiednią ilość czasu i cierpliwości stanie się daniem doskonałym. Mięso królika jest bardzo łatwo przyswajalnym białkiem, w dodatku króliki hodowane są dość ekologicznie – królik to chude i zdrowe mięso. Do królika w śmietanie doskonale pasuje delikatna marchewka z groszkiem.
Królik w śmietanie składniki:
tuszka z królika
jedna cebula
wywar warzywny lub kostka rosołowa warzywna
3-4 łyżki śmietany kwaśnej 18-22%
2-3 łyżki masła i odrobina oleju
mąka pszenna
1-2 łyżki soku z cytryny
gałązka rozmarynu
liść laurowy, ziele angielskie
sól i pieprz
Królik w śmietanie przepis:
Królika należy umyć i podzielić na 6-8 części – udka, comber na dwie części oraz przednie łapy. Solimy i pieprzymy mięso obficie, a następnie dokładnie wszystkie kawałki obtaczamy w mące.
Na rozgrzanym maśle z odrobiną oleju, smażymy mięso z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przekładamy części królika do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gałązkę rozmarynu oraz podsmażoną pociętą w kostkę cebulę i dusimy przez około 2 godziny.
Gdy mięso królika będzie już miękkie dodajemy śmietanę rozmieszaną z łyżką mąki. Zanim wlejemy całość śmietany do garnka z królikiem warto wcześniej wymieszać odrobinę sosu ze śmietaną w osobnej misce, żeby śmietana nie zważyła się w sosie.
Doprawiamy sos cytryną, solą oraz pieprzem do smaku.

królik w śmietanie