Królik w śmietanie

Królik w śmietanie 4.20/5 (84.00%) 5 głos[ów]

Królik w śmietanie

Królik w śmietanie czyli doskonałe, delikatne i hipoalergiczne mięso w delikatnej śmietanowej potrawce. Królik tylko na pozór jest daniem trudnym – jeśli poświęcicie mu odpowiednią ilość czasu i cierpliwości stanie się daniem doskonałym. Mięso królika jest bardzo łatwo przyswajalnym białkiem, w dodatku króliki hodowane są dość ekologicznie – królik to chude i zdrowe mięso. Do królika w śmietanie doskonale pasuje delikatna marchewka z groszkiem.

Królik w śmietanie składniki:

tuszka z królika

jedna cebula

wywar warzywny lub kostka rosołowa warzywna

3-4 łyżki śmietany kwaśnej 18-22%

2-3 łyżki masła i odrobina oleju

mąka pszenna

1-2 łyżki soku z cytryny

gałązka rozmarynu

liść laurowy, ziele angielskie

sól i pieprz

Królik w śmietanie przepis:

Królika należy umyć i podzielić na 6-8 części – udka, comber na dwie części oraz przednie łapy.  Solimy i pieprzymy mięso obficie, a następnie dokładnie wszystkie kawałki obtaczamy w mące.

Na rozgrzanym maśle z odrobiną oleju, smażymy mięso z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Przekładamy części królika do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gałązkę rozmarynu oraz podsmażoną pociętą w kostkę cebulę i dusimy przez około 2 godziny.

Gdy mięso królika będzie już miękkie dodajemy śmietanę rozmieszaną z łyżką mąki. Zanim wlejemy całość śmietany do garnka z królikiem warto wcześniej wymieszać odrobinę sosu ze śmietaną w osobnej misce, żeby śmietana nie zważyła się w sosie.

Doprawiamy sos cytryną, solą oraz pieprzem do smaku.

królik w śmietanie

królik w śmietanie

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top