Krwawa Mary (Blood Mary)

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

1

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Krwawa mary – pyszny drink z sokiem pomidorowym i cytryną. Zdradzam sekretny składnik wyśmienitej bloody mary. Użyjcie dobrego, gęstego soku pomidorowego. Niektórzy dodają sól selerową – ja uważam, że to zbędne. Moim sekretem jest łyżeczka chrzanu, która czyni ten drink wybitnym – ściągnęłam ten patent od barmana z kawiarni nowy wspaniały świat, poprzedniej siedziby krytyki politycznej. Była tam moja ulubiona krwawa w mieście.

Krwawa Mary (Blood Mary) – składniki

  • 60 ml wódki lub brandy
  • 150 ml soku pomidorowego – gęstego i dobrej jakości
  • 2 płaskie łyżeczki soku z cytryny
  • solidny chlust sos Worcestershire (jako kulinarny freek zawsze wybieram ten firmy Lea & Perrins) – pradawny i oryginalny słono, kwaśny sos z octem, anchovies i cebulą.
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka chrzanu
  • kilka kostek lodu

Krwawa Mary (Blood Mary) – przepis

  1. Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, zalać wódką lub brandy a następnie dolać soku pomidorowego.
  2. Dodać chlust sosu Worcestershire, który doda drinkowi aromaty soli, octowego kwasku i głębi aromatu od odrobina anchovies oraz warzywnego posmaku od zawartej w nim cebuli – to głębia smaku i bardzo ważny element krwawej mary.
  3. Dodać soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku – ja lubię dość kwaśną krwawą mary.
  4. Ostatni sekretny składnik to odrobina chrzanu – ożywia on ten pyszny drink.

Wierzę, że krwawa mary – dzięki dużej zawartości potasu z soku pomidorowego zapobiega kacowi;)

krwawa mary składniki
Składniki na Krwawą Mary
4.5/5 - (6 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *