Krwawa mary
Krwawa mary – pyszny drink z sokiem pomidorowym i cytryną. Zdradzam sekretny składnik wyśmienitej bloody mary. Użyjcie dobrego, gęstego soku pomidorowego. Niektórzy dodają sól selerową – ja uważam, że to zbędne. Moim sekretem jest łyżeczka chrzanu, która czyni ten drink wybitnym – ściągnęłam ten patent od barmana z kawiarni nowy wspaniały świat, poprzedniej siedziby krytyki politycznej. Była tam moja ulubiona krwawa w mieście.
Krwawa mary składniki:
60 ml wódki lub brandy
150 ml soku pomidorowego – gęstego i dobrej jakości
2 płaskie łyżeczki soku z cytryny
solidny chlust sos Worcestershire (jako kulinarny freek zawsze wybieram ten firmy Lea & Perrins) – pradawny i oryginalny słono, kwaśny sos z octem, anchovies i cebulą.
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka chrzanu
kilka kostek lodu
Krwawa mary przepis przygotowanie:
Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, zalać wódką lub brandy a następnie dolać soku pomidorowego.
Dodać chlust sosu Worcestershire, który doda drinkowi aromaty soli, octowego kwasku i głębi aromatu od odrobina anchovies oraz warzywnego posmaku od zawartej w nim cebuli – to głębia smaku i bardzo ważny element krwawej mary.
Dodać soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku – ja lubię dość kwaśną krwawą mary.
Ostatni sekretny składnik to odrobina chrzanu – ożywia on ten pyszny drink.
Wierzę, że krwawa mary – dzięki dużej zawartości potasu z soku pomidorowego zapobiega kacowi;)

krwawa mary składniki