Krwawa mary

Krwawa mary 4.50/5 (90.00%) 6 głos[ów]

Krwawa mary

Krwawa mary – pyszny drink z sokiem pomidorowym i cytryną. Zdradzam sekretny składnik wyśmienitej bloody mary. Użyjcie dobrego, gęstego soku pomidorowego. Niektórzy dodają sól selerową – ja uważam, że to zbędne. Moim sekretem jest łyżeczka chrzanu, która czyni ten drink wybitnym – ściągnęłam ten patent od barmana z kawiarni nowy wspaniały świat, poprzedniej siedziby krytyki politycznej. Była tam moja ulubiona krwawa w mieście.

Krwawa mary składniki:

60 ml wódki lub brandy

150 ml soku pomidorowego – gęstego i dobrej jakości

2 płaskie łyżeczki soku z cytryny

solidny chlust sos Worcestershire (jako kulinarny freek zawsze wybieram ten firmy Lea & Perrins) – pradawny i oryginalny słono, kwaśny sos z octem, anchovies i cebulą.

szczypta soli i pieprzu

łyżeczka chrzanu

kilka kostek lodu

Krwawa mary przepis przygotowanie:

Do szklanki wrzucić kilka kostek lodu, zalać wódką lub brandy a następnie dolać soku pomidorowego.

Dodać chlust sosu Worcestershire, który doda drinkowi aromaty soli, octowego kwasku i głębi aromatu od odrobina anchovies oraz warzywnego posmaku od zawartej w nim cebuli – to głębia smaku i bardzo ważny element krwawej mary.

Dodać soku z cytryny, soli i pieprzu do smaku – ja lubię dość kwaśną krwawą mary.

Ostatni sekretny składnik to odrobina chrzanu – ożywia on ten pyszny drink.

Wierzę, że krwawa mary – dzięki dużej zawartości potasu z soku pomidorowego zapobiega kacowi;)

 

krwawa mary składniki

krwawa mary składniki

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top