Kurczak Hariyali

Kurczak Hariyali 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Kurczak Hariyali

Przepis na zielone, pikantne szaszłyki z kurczaka w sosie z mięty, kolendry z nutą czosnku, imbiru i chilli – obłędnie aromatyczne danie, w dodatku łatwe do przygotowania i bardzo zdrowe. Chude mięso kurczaka marynowane w jogurcie, przełamane aromatem soku z limonki na pewno Was zachwyci. W knajpie z indyjskim jedzeniem szaszłyki są bardzo intensywnie zielone – nie wiem jakiej mieszanki dodają kucharze, może jakiegoś proszku, którego zieleń nie utlenia się pod wpływem temperatury? Ja korzystając tylko z naturalnych składników poniżej niestety nie uzyskałam dzikiej zieleni. Może ktoś wie jak się nazywa ten tajemny składnik?

Kurczak Hariyali składniki:

500 – 600 gramów filetu z kurczaka

pół pęczka kolendry

pół pęczka świeżej mięty

3 ząbki czosnku

kawałek imbiru wielkości kciuka

2-3 zielone ostre chilli, ewentualnie dodatkowo ostra czerwona chilli

2-3 łyżki jogurtu

sok z całej limonki

sól

Kurczak Hariyali przepis:

Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na średnie kawałki – kostka około 4 cm. Kurczaka przekładamy do czystej miski gdzie będziemy marynować mięso.

Imbir starty na drobnym oczku tarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone chilli oraz miętę i kolendrę należy dokładnie zmiażdżyć w moździerzu. Dodajemy również sok z limonki oraz sporą ilość soli i całość dokładnie mieszamy.

Kurczaka zalewamy przyprawami i dodajemy jogurt i wszystko dokładnie mieszamy.

Mięso najlepiej zostawić na 1-2 godziny w marynacie przed grillowaniem kurczaka. Po zamarynowaniu nabijamy kawałki kurczaka na patyczki do szaszłyków. Pozostałą marynatę delikatnie obkładamy kawałki kurczaka.

Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej lekko olejem.

Rozgrzewamy piekarnik na najwyższą możliwą temperaturę – 250-270 stopni. Na koniec piekarnik ustawiamy na funkcję grill i wstawiamy mięso.

kurczak hariyali tikka

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top