Kurczak na butelce

Kurczak na butelce 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce to oryginalny smak i proste w wykonaniu jedzonko. Nigdy nie wiem jak zachwalać ale po spróbowaniu na pewno dowiecie się co chciałam napisać. Soczysty, chrupiący, aromatyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Kurczak pieczony na butelce bywa lepszy niż z rożna.

Kurczak na butelce składniki:

jedna półlitrowa butelka piwa – pierwszy krok :)

jeden dość duży kurczak ok. półtorakilogramowy

pieprz

sól

majeranek lub zioła prowansalskie

5 ząbków czosnku

pół łyżeczki papryki chilli

dwie łyżki papryki słodkiej

100 ml oleju

Kurczak na butelce przepis przygotowanie:

Nim włożymy kurczaka na butelkę, zamkniętą jeszcze butelkę trzymamy w wodzie (zimnej), żeby naklejki się odkleiły. Dokładnie zmywamy resztki kleju, butelkę wycieramy do sucha i zabieramy się do roboty!

Całego kurczaka masujemy olejem (z czułością).

Przeciśnięty czosnek przez praskę wcieramy solidnie w kurczaka.

Podane wyżej wymienione przyprawy też wmasowujemy w kurczaka, jeśli lubicie lekko cytrynowy posmak możecie zetrzeć skórkę z połowy cytryny.

Przyprawionego kurczaka wstawiamy do lodówki na noc, ale wystarczy też na 2 h – żeby smaki się przegryzły.

Po wyjęciu kurczaka z lodówki nabijamy go na butelkę z piwem (ale nie od strony głowy).

Przedtem pół butelki piwa wlewamy do szklanki (nie do brzucha), piwo potrzebne będzie nam do podlewania kurczaka.

Do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C, najlepiej z termoobiegiem wstawiamy kurczaka na butelce z piwem.

Za około 30 minut piana piwna będzie oblewać kurczaka (gdyby piwo się nie pieniło wsypujemy szczyptę soli do butelki).

Kurczaka na butelce z piwem pieczemy około półtorej godziny, od czasu do czasu podlewając piwem.

Zapewniam będzie smakowity.

Upieczonego kurczaka na butelce z piwem nie podajemy dzieciom!

Kurczaka na butelce z piwem podajemy:

- z ziemniakami (mogą być upieczone obok butelki)

- z ryżem

- z chlebem

- z warzywami

Jakkolwiek podamy kurczak na butelce z piwem będzie pyszny, doskonale pasuje musztarda. Z przyprawami można fantazjować.

Zawsze piszę z czym podajemy, nigdy czym popijamy; już wiem, oczywiście schłodzonym piwem!

Jedzcie i pijcie Drodzy Państwo, bo Armagedon tuż, tuż.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top