Kurczak pieczony

Kurczak pieczony 3.69/5 (73.79%) 145 głos[ów]

Kurczak pieczony

Kurczak pieczony przepis na soczystego, chrupiącego i nieziemsko pysznego kurczaka z piekarnika. To proste i łatwe danie – sekretem jest czas pieczenia i umiejętne podlewanie kurczaka sosem. Warto też poczekać około 5 minut zanim przekroicie gorącego kurczaka – dzięki tek chwili cały sok zostanie w mięsie. Wybierzcie małego lub średniego kurczaka, dzięki temu będzie jeszcze smaczniejszy i równo upieczony. Przyprawiam kurczaka papryką ostrą i słodką, majerankiem, solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z połowy cytryny.

Kurczak pieczony składniki:

Kurczak w całości nie większy niż 2 kg – będzie smaczniejszy

2 łyżki oleju lub oliwy – dzięki temu przyprawy lepiej przylgną do mięsa

2 małe łyżeczki soli (cienka warstwa soli powinna być na całym kurczaku – używam grubej soli kamiennej)

1 czubata łyżka słodkiej, mielonej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka pieprzu

pół łyżeczki curry lub kurkumy – bardziej dla koloru niż smaku

2 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku

łyżka stołowa majeranku

skórka z połowy cytryny

sok z połowy cytryny

1 szklanka wody na dno naczynia do pieczenia

Kurczak pieczony przepis przygotowanie:

Kurczaka umyć i osuszyć. Posmarować cienką warstwą oliwy lub oleju i energicznie natrzeć przyprawami – dosłownie wcieramy przyprawy w mięso.

Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wlać na dno około szklanki wody – dzięki temu zabiegowi kurczak za bardzo nie wyschnie.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec około 1,5 godziny. Ja zawsze piekę kurczaka z termometrem – powinien mieć 85 stopni w najgrubszej części mięsa. Polecam wszystkim zainwestować w termometr (kosztuje około 10 zł), a wszystkie pieczenie wychodzą idealnie.

Kurczaka polewam co 10-15 minut wytapiającym się z niego sosem lub na początku pieczenia, gdy sos jeszcze się nie wytopił, kilkoma łyżkami wody. Dzięki temu zabiegowi zyskuje piękną, złocistą i chrupiącą skórkę.

Po wyjęciu kurczaka z piekarnika dajcie mu odpocząć – dzięki temu wirujące w środku soki uspokoją się i zostaną w mięsie. Mój kurczak jest przecudowny i idealny. Do serwowania tego dania wystarczy świeża bułka i uczta gotowa.

Jeśli jesteście fanami sosów – możecie polać go odrobiną tego, który został w naczyniu żaroodpornym.

 

Share Button
  • http://Website Magda

    Najprostszy przepis jaki znalazłam, bez wydziwiania, a kurczak wyszedł bardzo smaczny! Polecam początkującym ;)

  • http://Website Marek

    Mi także wyszedł idealnie, mięso rozchodzi się w ustach nie jest za suche idealne!!

  • http://chwiladlamnie.pl Mario

    Super przepis! Czasami robię jeszcze kurczaka pieczonego na butelce piwa ;)

    • http://smakalajzyt.pl Smakalajzyt

      Kurczak pieczony na butelce jest super! Mięso wychodzi jeszcze bardziej soczyste, a skórka nawet bardziej chrupiąca :)

  • http://Website Magda

    A co robimy ze skórką z cytryny? Mam ją zetrzeć i wcierać w kurczaka?

    • Smakalajzyt

      Tak, trzeba zetrzeć skórkę z cytryny (tylko żółtą część) i wmasować w mięso razem w przyprawami.

  • http://Weronika Weronika

    Przepis jest REWELACYJNY!!! Wychodzi za pierwszym razem,oczywiście jeśli dokładnie trzymasz się przepisu. Ja zrezygnowałam ze skórki z cytryny,myślę że ma za dużo toksyn,ale sok owszem dodałam. Dałam jeszcze od siebie łyżeczkę dowolnej przyprawy do kurczaka,bałam się że smak będzie za mało wyrazisty,ale wyszło super. polecam każdemu! przepis jest łatwy,a co najważniejsze przepyszny,wszyscy konsumenci zachwyceni!!!

  • http://www.idinner.it Rafał

    Super w smaku. Polecam

  • http://Website Wera

    Pochwalę się upiekłam kurczaka.Wyszedł przepysznie. Wygląd też apetyczny.Robiłam ściśle według przepisu. Boję się kombinacji na własną rękę, bo potem nie jestem zadowolona. Przepis super. POZDRAWIAM!

    • http://smakalajzyt.pl Smakalajzyt

      Proponuję również poeksperymentować z przyprawami – fajnie smakuje z oregano, czosnkiem i pieprzem cayene – polecam!

  • Różyczka Kubuś

    Czy przykryc naczynie zaroodporne? Ile piec kurczaka, ktory wazy 2900 (nie mam term.)? Wlac szklanke wody i wstawic cos na dno czy kurczak ma byc zamoczony w wodzie? Prosze o pilna odpowiedz, jutro mam gosci:)

    • http://smakalajzyt.pl Smakalajzyt

      Tak dużego kurczaka jeszcze nie piekliśmy :) ale myślę że około 2:00 – 2:15 minut powinno wystarczyć. Kurczak może być zamoczony lekko w wodzie – po godzinie pieczenia powstaną soki, którymi należy podlewać kurczaka co 15 minut. Należy piec bez przykrywki, dzięki temu powstanie fajna chrupiąca skórka.

      • Różyczka Kubuś

        Dziękuję sedrecznie za odpowiedz. Kurczak od wczoraj namaszczony w lodówce, niedlugo wstawię go do piekarnika :) pozdrawiam i zycze milego dnia :)

      • Różyczka Kubuś

        Kurczak wyszedł przepyszny, dziękuję pięknie! :)

  • ssenioritta

    bardzo fajny przepis, ciekawe pomysły na soczystego kurczaka znalazłam też na http://seniorzy24.pl/4-sprawdzone-sposoby-na-soczystego-kurczaka/, sprawdziłam pomysł z sokiem z cytryny i naprawdę bardzo ciekawy smak , Polecam

  • Sylwia

    Witam:-) a jak długo piec jedno
    kilogramowego kurczaka?

    • SmakiMorza

      aż się upiecze i skórka będzie taka jak na zdjęciu

      • http://smakalajzyt.pl Smakalajzyt

        Około 75-90 minut powinno wystarczyć.
        14 gru 2015 18:31 „Disqus” napisał(a):

  • Moni

    Witam, szukałam dzisiaj przepisu na pysznego kurczaka i natrafiłam na ten. Nie lubię piec kurczaka na obiad bo do tej pory żaden nie wyszedł mi dobry. Zrobiłam wszystko wg przepisu. Aromat super, ale samo mięso niechętnie odchodziło od kości i znowu mnie nie zachwyciło. Dzieci wolą mocno przypieczonego z chrupiącą skórką, takiego jak z pkt gastronomicznych, a mój wyszedł lekko przypieczony. Może ta szklanka wody to trochę za dużo i bardziej się ugotował? Przyznaję się do małego odstępstwa od przepisu – kiedy mijało 1,5 godz. pieczenia wylałam cały płyn z naczynia i przewróciłam kurczaka na grzbiet żeby dół też się upiekł, bo przecież był cały czas zanurzony w wodzie. Co poszło nie tak? pozdrawiam Moni

    • Smakalajzyt

      Hmmm – czasem po prostu piekarnik nie nagrzewa sie tak dobrze – moze trzeba bardziej podkrecic temperature?

  • voytek

    pierwszy raz w życiu piekłem kurczaka, wybrałem przepis zamieszczony na tej stronie i wyszedł IDEALNIE! Opuściłem tylko cytrynę bo akurat jej nie miałem pod ręką. Pozdrawiam!:)

  • Kalina Czarnopolska

    zrobiłam, pierwszy raz piekłam kurczaka w całości i wyszedł pyszny. Na pewno będę jeszcze to robić, tylko trochę poeksperymentuję z przyprawami, bo nigdy nie piekę nic dwa razy tak samo :)

  • Emila

    Mam 14 lat uwielbiam gotować i piec, kurczak wyszedł idealnie to naprawdę proste, polecam

  • http://www.i-styloos.pl/ styloos

    Nigdy nie jadłam kurczaka upieczonego w całości, zawsze się go u mnie ćwiartowało, co odbierało daniu takiego uroku. Nie wiem nawet, czy mój piekarnik by sobie z nim poradził…

  • K

    Brzmi idealnie! Za tydzień na pewno skorzystam z przepisu ;)

  • http://www.babskiblues.pl/ Babski Blues

    Zabieram sie za wcieranie!

  • Magda

    Wyszło pycha, wielkie dzięki!!! Ja piekłam 2h i nie podlewałam kurczaka – wyszedł wilgotny i kruchy, także jest to opcja dla leniwych :)

  • Aga

    Kurczak rewelacja, wyszedł przepyszny. Polecam przygotować kurczaka wieczorem, przez noc ładnie przejdzie przyprawami.

  • jack

    a co z tym sokiem z cytryny i skorka?

    • http://smakalajzyt.pl Smakalajzyt

      Wszystko do marynowania, kawałki cytryny najlepiej dać do środka kurczaka i piec wszystko razem. Pieczona cytryna uwalnia niesamowity aromat, a kwaśne soki dodatkowo zmiękczają mięso :-)

  • Pablo Jessuppe

    gdy raz zrobiłem kurczaka wg. tego przepisu to już nigdy nie próbowałem eksperymentować z innymi przepisami na kurczaka

  • Jolanta

    Robilam na święta Wielkanocne, wyszedł przepyszny, dziś powtórka, dziękuję za super przepis. Pozdrawiam

  • thom thomas

    Polecam skórkę od banana, kurczak będzie bardziej soczysty.

    • http://smakalajzyt.pl Smakalajzyt

      Nie próbowaliśmy, ale brzmi ciekawie :-)

  • Justyna Kasowska

    Też zrobiłam i jestem po wrażeniem : wypieczony ale soczysty,a smak nie do opisania.Przyprawy odmierzyłam z aptekarską dokładnością i ściśle trzymałam się przepisu.Z czystym sumieniem polecam.

    • http://smakalajzyt.pl Smakalajzyt

      Miło nam to słyszeć :-)

Komentarze

komentarze

Back to Top