Kurczak po chińsku z warzywami

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Kurczak po chińsku w wersji zdrowej, chudej i dietetycznej. Chińskie dania kojarzą się z ociekającymi tłuszczem makaronami z pobliskiej budki. Chcę obalić ten mit – kuchnia chińska może być bardzo zdrowa i smaczna – moje danie zawiera około 400 kalorii w tym zawarty jest już makaron ryżowy – gwarantuję, że najecie się nim do syta.

Aby danie było dietetyczne użyjcie piersi z kurczaka lub jeszcze lepiej indyka i smażcie wszystkie składniki bez oleju – czyli na teflonowej patelni dolewając wody co jakiś czas, żeby danie nie przywierało do patelni. Podaję ilość na 2 porcje.

Kurczak po chińsku z warzywami – składniki

  • 300 gramów piersi z kurczaka lub indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • pół chilli
  • kawałek imbiru
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 100 gramów zielonej fasolki szparagowej
  • 50 gramów świeżych grzybów shitake – lub 5 sztuk suszonych
  • garść pieczarek
  • szczypior
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • odrobina pieprzu i ewentualnie dodatkowo szczypta suszonej chilli
  • 100 gramów makaronu ryżowego (suchego) do zaparzenia we wrzątku

Kurczak po chińsku z warzywami – przepis krok po kroku

  1. Na patelnię wrzucić cebulą i podlać odrobiną wody, dodać drobno posiekane: chilli, czosnek i imbir.
  2. W międzyczasie podgotować lekko zieloną fasolkę.
  3. Na patelnię dorzucić mięso drobiowe pokrojone w paski, podsmażać powoli – ewentualnie dolewając wody, żeby nic się nie paliło 🙂
  4. Na patelnię dorzucić pokrojoną w paski paprykę, grzyby shitake i pieczarki oraz fasolkę.
  5. Całość podlać sosem ostrygowym i sojowym, oprószyć pieprzem i ewentualnie chilli.
  6. W międzyczasie zaparzyć makaron ryżowy. Całość oprószyć szczypiorkiem.

Danie przewidziane jest na 2 osoby – czyli 50 gramów suchego makaronu na osobę oraz ogromna porcja warzyw z mięsem. Danie jest chude, aromatyczne i lekkostrawne. Dzięki dużej zawartości warzyw ma sporo witamin. Polecam zdrową, domową kuchnię azjatycką.

Karol przygotował dziś alternatywną wersję z wołowiną i smażył wszystko tradycyjnie na oleju – zyskał tym samym około 300 kalorii. Wołowina w sosie ostrygowym była równie pyszna!

4.5/5 - (4 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *