Kurczak po chińsku
Kurczak po chińsku w wersji zdrowej, chudej i dietetycznej. Chińskie dania kojarzą się z ociekającymi tłuszczem makaronami z pobliskiej budki. Chcę obalić ten mit – kuchnia chińska może być bardzo zdrowa i smaczna – moje danie zawiera około 400 kalorii w tym zawarty jest już makaron ryżowy – gwarantuję, że najecie się nim do syta.
Aby danie było dietetyczne użyjcie piersi z kurczaka lub jeszcze lepiej indyka i smażcie wszystkie składniki bez oleju – czyli na teflonowej patelni dolewając wody co jakiś czas, żeby danie nie przywierało do patelni. Podaję ilość na 2 porcje.
Kurczak po chińsku składniki:
300 gramów piersi z kurczaka lub indyka
1 ząbek czosnku
pół chilli
kawałek imbiru
1 duża cebula
1 czerwona papryka
100 gramów zielonej fasolki szparagowej
50 gramów świeżych grzybów shitake – lub 5 sztuk suszonych
garść pieczarek
szczypior
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
odrobina pieprzu i ewentualnie dodatkowo szczypta suszonej chilli
100 gramów makaronu ryżowego (suchego) do zaparzenia we wrzątku
Kurczak po chińsku przepis przygotowanie:
Na patelnię wrzucić cebulą i podlać odrobiną wody, dodać drobno posiekane: chilli, czosnek i imbir.
W międzyczasie podgotować lekko zieloną fasolkę.
Na patelnię dorzucić mięso drobiowe pokrojone w paski, podsmażać powoli – ewentualnie dolewając wody, żeby nic się nie paliło
Na patelnię dorzucić pokrojoną w paski paprykę, grzyby shitake i pieczarki oraz fasolkę.
Całość podlać sosem ostrygowym i sojowym, oprószyć pieprzem i ewentualnie chilli.
W międzyczasie zaparzyć makaron ryżowy. Całość oprószyć szczypiorkiem.
Danie przewidziane jest na 2 osoby – czyli 50 gramów suchego makaronu na osobę oraz ogromna porcja warzyw z mięsem. Danie jest chude, aromatyczne i lekkostrawne. Dzięki dużej zawartości warzyw ma sporo witamin. Polecam zdrową, domową kuchnię azjatycką.
Karol przygotował dziś alternatywną wersję z wołowiną i smażył wszystko tradycyjnie na oleju – zyskał tym samym około 300 kalorii. Poniżej wołowina w sosie ostrygowym – była równie pyszna!

wołowina w sosie ostrygowym
Pingback: Wołowina w sosie ostrygowym pyszne, aromatyczne danie z czosnkiem()