Kurczak Tandoori przepis
Prastara metoda pieczenia mięsa, placków i warzyw Tandoori pochodzi z Indii i polega na szybkim pieczeniu dań w glinianym piecu, który nagrzewa się do ponad 400 stopni.
Przepis na legendarnego kurczaka Tandoori w wersji domowej z piekarnika jest banalnie prosty w porównaniu do rezultatów jakie osiągniemy ściśle się go trzymając. Kurczak jest chrupiący i lekko przypalony z wierzchu i ekstremalnie soczysty wewnątrz. Dzięki indyjskiej mieszance przypraw jest tak aromatyczny, że przyprawia o zawrót głowy. W dodatku dzięki marynowaniu mięsa w jogurcie i pozbawienia go skóry przed pieczeniem można uznać go za dietetyczne danie. Odrobina soli, soku z cytryny i obłędny miętowy sos, który uzupełni całość.
Kurczak Tandoori składniki:
1 cały kurczak – podzielony na porcje i obrany ze skóry
1 jogurt naturalny około 150 – 200 ml
kilka łyżek przyprawy Tandoori – mięso ma nabrać intensywnego koloru
sok z połowy cytryny
sól
Kurczak Tandoori przepis:
Kurczaka umyć i podzielić na około 8 – 10 porcji. Następnie obrać ze skóry i ponacinać mięso w kilku miejscach – dzięki temu szybciej się upiecze.
Następnie doprawić kurczaka solą, mieszanką Tandoori, sokiem z cytryny, a całość wymieszać z jogurtem naturalnym. Można tak zamarynować mięso dzień wcześniej, ale wystarczy około godziny.
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni – jeśli możliwość jeszcze wyższej temperatury może być 270 stopni. Nastawić termoobieg i grill z góry.
Mięso rozłożyć na płaskiej blaszce (ja wykładam ją kilkoma warstwami papieru do pieczenia), żeby oszczędzić sobie szorowania przypalonej blachy – tak tak będzie się przypalało i tak ma być.
Blachę z mięsem umieścić w rozgrzanym na maksa piekarniku jak najwyżej górnej grzałki i piec po 10 minut z każdej strony. Kurczak ma lekko się przypalić (tak jak na zdjęciu).
Podawać z miętowym sosem na bazie jogurtu i ćwiartkami cytryn, którymi możecie skropić mięso. Doskonale również będzie pasował ryż.