Kurczak Tandoori przepis

Kurczak Tandoori przepis 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Kurczak Tandoori przepis

Prastara metoda pieczenia mięsa, placków i warzyw Tandoori pochodzi z Indii i polega na szybkim pieczeniu dań w glinianym piecu, który nagrzewa się do ponad 400 stopni.

Przepis na legendarnego kurczaka Tandoori w wersji domowej z piekarnika jest banalnie prosty w porównaniu do rezultatów jakie osiągniemy ściśle się go trzymając. Kurczak jest chrupiący i lekko przypalony z wierzchu i ekstremalnie soczysty wewnątrz. Dzięki indyjskiej mieszance przypraw jest tak aromatyczny, że przyprawia o zawrót głowy. W dodatku dzięki marynowaniu mięsa w jogurcie i pozbawienia go skóry przed pieczeniem można uznać go za dietetyczne danie. Odrobina soli, soku z cytryny i obłędny miętowy sos, który uzupełni całość.

Kurczak Tandoori składniki:

1 cały kurczak – podzielony na porcje i obrany ze skóry

1 jogurt naturalny około 150 – 200 ml

kilka łyżek przyprawy Tandoori – mięso ma nabrać intensywnego koloru

sok z połowy cytryny

sól

Kurczak Tandoori przepis:

Kurczaka umyć i podzielić na około 8 – 10 porcji. Następnie obrać ze skóry i ponacinać mięso w kilku miejscach – dzięki temu szybciej się upiecze.

Następnie doprawić kurczaka solą, mieszanką Tandoori, sokiem z cytryny, a całość wymieszać z jogurtem naturalnym. Można tak zamarynować mięso dzień wcześniej, ale wystarczy około godziny.

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni – jeśli możliwość jeszcze wyższej temperatury może być 270 stopni. Nastawić termoobieg i grill z góry.

Mięso rozłożyć na płaskiej blaszce (ja wykładam ją kilkoma warstwami papieru do pieczenia), żeby oszczędzić sobie szorowania przypalonej blachy – tak tak będzie się przypalało i tak ma być.

Blachę z mięsem umieścić w rozgrzanym na maksa piekarniku jak najwyżej górnej grzałki i piec po 10 minut z każdej strony. Kurczak ma lekko się przypalić (tak jak na zdjęciu).

Podawać z miętowym sosem na bazie jogurtu i ćwiartkami cytryn, którymi możecie skropić mięso. Doskonale również będzie pasował ryż.

tandoori chicken

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top