Kurczak w chrupiącym cieście z płatków kukurydzianych

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

Kurczak w cieście czyli nasz hit imprezowy, który zawsze znika pierwszy z talerzy. Przygotowanie jest trochę pracochłonne – ale zachwyty z ust gości są tego warte. Warto przygotować jakiś fajny sos – pasuje pikantny sos chilli lub jogurtowy sos czosnkowy a najlepiej oba. Kurczak w cieście jest delikatny, wilgotny w środku (zaraz zdradzę sekret jak to osiągnąć) i niesamowicie chrupiący.

Kurczak w chrupiącym cieście – składniki

  • 500-600 gramów filetu z kurczaka
  • 300 mililitrów mleka lub puszka mleka kokosowego (do gotowania kurczaka)
  • vegeta do przyprawienia mleka

Na ciasto:

  • jedno jajko
  • około 100-120 ml mleka
  • 2/3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • bułka tarta
  • pokruszone płatki kukurydziane
  • około litr oleju (do smażenia w głębokim oleju)

Kurczak w chrupiącym cieście- przepis

  1. Kurczaka należy umyć, przełożyć do garnka, zalać mlekiem, dopełnić wodą, tak żeby płyn przykrył całe mięso.
  2. Całość doprawić vegetą i podgrzewać całość około 15-20 min – najlepszy efekt można osiągnąć, gdy temperatura gotowania filetu nie przekroczy 70 stopni, ale można po prostu gotować kurczaka na małym ogniu przez około 15 minut.
  3. Po ugotowaniu kurczaka kroimy na paski wielkości polędwiczki z kurczaka i pozostawiamy do osuszenia.
  4. Z mąki, mleka i jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Ciasto powinno uzyskać gęstszą konsystencję niż na normalne naleśniki. Należy delikatnie posolić masę. W osobnej misce należy przygotować mieszankę bułki tartej (1 część) oraz płatków kukurydzianych (2 części).
  5. Wszystkie kawałki kurczaka przekładamy do miski z ciastem naleśnikowym. Pojedynczo, dokładnie obtaczamy kawałki kurczaka w panierce i przekładamy na osobny talerz.
  6. Do rozgrzanego w garnku oleju wrzucamy po klika kawałków kurczaka i pieczemy aż panierka nabierze złocistego koloru. Upieczone kawałki przekładamy na osobny talerz wyłożony ręcznikami papierowymi (papier wchłonie nadmiar oleju).

Kurczaka podajemy z różnymi sosami – czosnkowym, słodko-kwaśnym lub pikantnym. Smacznego!

4.6/5 - (11 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *