Kurczak w jogurcie
Kurczak w jogurcie z mieszanką indyjskich przypraw to danie idealne – smaczne, soczyste i dietetyczne, pierś kurczaka to chude mięso, marynowane i pieczone w jogurtowej marynacie zyskuje smak i kruchość bez dodatkowych kalorii.
Kurczak w jogurcie składniki:
1-2 filety z kurczaka (około 500 gramów)
jogurt naturalny 250 ml
masala, curry – gotowa lub własna mieszanka indyjskich przypraw
sól
2-3 wyciśnięte ząbki czosnku
odrobina cynamonu – opcjonalnie
sproszkowane chili – opcjonalnie w zależności jak mocno ostre danie chcemy uzyskać
Kurczak w jogurcie przepis:
Filety z kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kostkę – około 3-4 cm grubości. W dużej misce mieszamy dokładnie kawałki kurczaka oraz składniki marynaty – czyli jogurt oraz wszystkie przyprawy. Zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Po wyjęciu mięsa z lodówki nadziewamy kawałki kurczaka na wcześniej namoczone patyczki na szaszłyki. Gotowe szaszłyki rozkładamy na wysmarowanej olejem blaszce i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika na około 9-12 minut.
Należy dokładnie pilnować aby kurczak upiekł się dokładnie i pozostał w środku soczysty – najlepiej przed wyjęciem całości z piekarnika należy przekroić jeden kawałek i sprawdzić czy mięso jest już gotowe.
Opcjonalnie zamiast pieczenia mięsa w piekarniku może je również przygotować na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej – należy pamiętać, że na grillu temperatura potrafi być naprawdę duża wtedy mięso upiecze się jeszcze szybciej