Kurczak w sosie

Kurczak w sosie 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Kurczak w sosie

Kurczak w sosie z pomidorami i chili, dodając ziemniaki zyskujemy sycace, jednogarnkowe danie, które przygotujecie w 45 minut. Przepis inspirowany pomysłem Jamiego Olivera na kurczaka w stylu mauretańskim. Tymianek, cebula i imbir doskonale współgrają z pikantym, aromatycznym sosem w kolorze głębokiej czerwieni. Zgłodniałam okrutnie, zabieramy się do pracy.

Kurczak w sosie mauretańskim składniki:

10 pałeczek z kurczaka lub 5 udek przekrojonych na pół

2 średnie cebule

2 średnie pomidory

4 ziemniaki

puszka pomidorów

3 ząbki czosnku

kawałek imbiru (mniej więcej tyle samo ile czosnku)

2 chili

laska cynamonu

2 łyżeczki suszonego oregano

łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry

skórka z połowy cytryny

kieliszek białego wytrawnego wina

szklanka bulionu drobiowego (opcjonalnie z kostki)

łyżka cukru

kolendra lub pietruszka do posypania

łyżka oliwy lub oleju

Kurczak w sosie mauretańskim przepis przygotowanie:

Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oliwie z posiekanym czosnkiem i imbirem. Dodać plasterki chili i zeszklić całość na patelni (lub podpiec w piekarniku z odrobiną oliwy – żeby danie było jednogarnkowe od a do z najlepiej użyć naczynia, w którym można gotować i piec).

Do mikstury dodać pokrojonego pomidora, kolendrę, tymianek bulion i wino oraz skórkę z cytryny. Smażyć około 5 minut, następnie dodać puszkę pomidorów, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Dorzucić ziemniaki pokrojone na 4 części (obrane), udka z kurczaka i laskę cynamonu.

Piec w naczyniu żaroodpornym około 45 minut – do momentu, aż ziemniaki zmiękną a kurczak zacznie odchodzić od kości.

Oprószyć natką pietruszki lub kolendry.

Kurczak w sosie jest daniem wyrazistym i pełnym smaku. Zachwyci Waszych gości – gwarantuję.

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top