Kurczak w sosie
Kurczak w sosie z pomidorami i chili, dodając ziemniaki zyskujemy sycace, jednogarnkowe danie, które przygotujecie w 45 minut. Przepis inspirowany pomysłem Jamiego Olivera na kurczaka w stylu mauretańskim. Tymianek, cebula i imbir doskonale współgrają z pikantym, aromatycznym sosem w kolorze głębokiej czerwieni. Zgłodniałam okrutnie, zabieramy się do pracy.
Kurczak w sosie mauretańskim składniki:
10 pałeczek z kurczaka lub 5 udek przekrojonych na pół
2 średnie cebule
2 średnie pomidory
4 ziemniaki
puszka pomidorów
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru (mniej więcej tyle samo ile czosnku)
2 chili
laska cynamonu
2 łyżeczki suszonego oregano
łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
skórka z połowy cytryny
kieliszek białego wytrawnego wina
szklanka bulionu drobiowego (opcjonalnie z kostki)
łyżka cukru
kolendra lub pietruszka do posypania
łyżka oliwy lub oleju
Kurczak w sosie mauretańskim przepis przygotowanie:
Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oliwie z posiekanym czosnkiem i imbirem. Dodać plasterki chili i zeszklić całość na patelni (lub podpiec w piekarniku z odrobiną oliwy – żeby danie było jednogarnkowe od a do z najlepiej użyć naczynia, w którym można gotować i piec).
Do mikstury dodać pokrojonego pomidora, kolendrę, tymianek bulion i wino oraz skórkę z cytryny. Smażyć około 5 minut, następnie dodać puszkę pomidorów, doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Dorzucić ziemniaki pokrojone na 4 części (obrane), udka z kurczaka i laskę cynamonu.
Piec w naczyniu żaroodpornym około 45 minut – do momentu, aż ziemniaki zmiękną a kurczak zacznie odchodzić od kości.
Oprószyć natką pietruszki lub kolendry.
Kurczak w sosie jest daniem wyrazistym i pełnym smaku. Zachwyci Waszych gości – gwarantuję.