Kurczak w sosie

Kurczak w sosie 5.00/5 (100.00%) 2 głos[ów]

Kurczak w sosie śmietanowym

Kurczak w sosie śmietanowym do danie proste, tanie i niesamowicie pyszne, a jednocześnie sycące. Uwielbiam duszone kurczaka z tłuczonymi ziemniakami i mizerią. Bardzo ważne jest dokładne i solidne przyprawienie kurczaka jeszcze przed obsmażaniem – dzięki temu smak przypraw przejdzie do środka mięsa. Koniecznie użyjcie przypalonych „resztek” po smażeniu mięsa, są one idealną bazą sosu. Przygotowanie dania zajmuje mniej więcej godzinę – najlepsze są udka przekrojone na pół czyli pałki i podudzia.

Kurczak w sosie (duszony kurczak w sosie śmietanowym) składniki:

7-8 kawałków kurczaka (pałek i podudzi)

sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie lub tymianek, chilli, liście laurowe i ziele angielskie, słodka – czerwona papryka w proszku

1 ząbek czosnku lub szczypta suszonego

kilka łyżek oleju do smażenia kurczaka

szklanka białego wina (jako baza do sosu)

1 śmietana 18% małe opakowanie

2 łyżki mąki

natka pietruszki

Kurczak w sosie przepis przygotowanie:

Mięso umyć i dokładnie wysuszyć, doprawić solidnie solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i czerwoną papryką oraz chilli.

Rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka z każdej strony, aż zrumienią się na złoty kolor – chodzi o to, żeby zamknąć sok i cały smak mięsa w środku. Ja używam patelni ze stali nierdzewnej – bo uwielbiam odskrobywać przypalone kawałeczki mięsa, zalane winem:)

Podsmażone kawałki przełożyć do garnka, a brudną patelnię zalać szklanką białego, wytrawnego wina – skrobać dno łyżką, żeby kawałeczki z dna zamieniły się w pyszny sos.

Gdy wino trochę odparuje i wytworzy się sos – należy zalać nim mięso kurczaka, dolać wodę lub bulion z kurczaka tak, żeby mięso było przykryte do 2/3 i powoli dusić (można pod przykrywką). Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz przyprawy do smaku – sos ma być dość słony i aromatyczny.

Po około 40 minutach powolnego gotowania należy zagęścić sos mąką wymieszaną ze śmietaną – podgrzać i cały czas mieszać – śmietana nie może się zwarzyć.

Kurczaka oprószyć natką pietruszki, podawać z ziemniakami rozbitymi na pure i mizerią.

Inny wyglądający smacznie przepis: http://kulinarnyja.blogspot.com/2014/09/kurczak-w-sosie-pieczarkowym-z-kasza.html

kurczak w sosie śmietanowym

kurczak w sosie śmietanowym

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top