Kurczak Yakitori
Kurczak Yakitori to japońskie szaszłyki z soczystych, pozbawionych kości i skóry udek z kurczaka – my użyliśmy mięsa. Szaszłyki Yakitori to danie proste, lekkie i bardzo smaczne – można je zrobić zarówno na grillu jaki i w piekarniku. Smak podkreśla czosnek i świeży szczypior – prawie zawsze obecny w daniach kuchni japońskiej
Szaszłyki Yakitori składniki:
Około 1 kg udek z kurczaka bez kości i skóry – użyliśmy mięsa Nasz Kurczak
sos do kurczaka Yakitori:
2 ząbki czosnku
12 łyżek wina mirin
10 łyżek japońskiego jasnego sosu sojowego
4 łyżki cukru
zielony gruby szczypior do posypania (można też grubsze kawałki ponadziewać pomiędzy kawałki mięsa)
patyczki do szaszłyków
Szaszłyki Yakitori przepis:
W małym garnku lub na patelni połączyć wszystkie składniki sosu: mirin, sos sojowy, cukier i czosnek – zagotować, następnie zmniejszyć ogień i redukować – sos ma być gęsty, klejący i ciemny. Sos może teraz przestygnąć.
Uda z kurczaka pokroić na kawałki – nadające się na kęs szaszłyka i zamarynować w sosie – dobrze jak kurczak poleży w sosie kilka godzin. Następnie ponadziwać mięso i opcjonalnie szczypior na drewniane patyczki (zostawcie marynatę do podlania mięsa tuż przed końcem pieczenia) Szaszłyki można grillować lub piec około 10 minut w 200 stopniach – najlepiej rozłożyć je na kratce – żeby zbytnio nie rozmiękły od sosu. Po 6 minutach podlać resztą sosu, który powinien pięknie się skarmelizować.
Posypać całość szczypiorem – można podawać z białym ryżem jako danie obiadowe – jeśli jeśli wybierzecie opcje grill w plenerze – chleb też będzie pasował. Udka można kupić tu.