Kurczak Yakitori

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

15 min.

Łączny czas:

25 min.

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

Japońska

Kurczak Yakitori to japońskie szaszłyki z soczystych, pozbawionych kości i skóry udek z kurczaka – my użyliśmy mięsa. Szaszłyki Yakitori to danie proste, lekkie i bardzo smaczne – można je zrobić zarówno na grillu jaki i w piekarniku. Smak podkreśla czosnek i świeży szczypior – prawie zawsze obecny w daniach kuchni japońskiej

Szaszłyki Yakitori – składniki

  • Około 1 kg udek z kurczaka bez kości i skóry – użyliśmy mięsa Nasz Kurczak

Sos do kurczaka Yakitori:

  • 2 ząbki czosnku
  • 12 łyżek wina mirin
  • 10 łyżek japońskiego jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki cukru
  • zielony gruby szczypior do posypania (można też grubsze kawałki ponadziewać pomiędzy kawałki mięsa)
  • patyczki do szaszłyków

Szaszłyki z kurczaka Yakitori – przepis

W małym garnku lub na patelni połączyć wszystkie składniki sosu: mirin, sos sojowy, cukier i czosnek – zagotować, następnie zmniejszyć ogień i redukować – sos ma być gęsty, klejący i ciemny. Sos może teraz przestygnąć.

Uda z kurczaka pokroić na kawałki – nadające się na kęs szaszłyka i zamarynować w sosie – dobrze jak kurczak poleży w sosie kilka godzin. Następnie ponadziewać mięso i opcjonalnie szczypior na drewniane patyczki (zostawcie marynatę do podlania mięsa tuż przed końcem pieczenia) Szaszłyki można grillować lub piec około 10 minut w 200 stopniach – najlepiej rozłożyć je na kratce – żeby zbytnio nie rozmiękły od sosu. Po 6 minutach podlać resztą sosu, który powinien pięknie się skarmelizować.

Posypać całość szczypiorem – można podawać z białym ryżem jako danie obiadowe – jeśli jeśli wybierzecie opcje grill w plenerze – chleb też będzie pasował.

szaszłyki z kurczaka yakitori

 

5/5 - (2 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *