Kurczak z czosnkiem

Kurczak z czosnkiem 5.00/5 (100.00%) 3 głos[ów]

Kurczak z czosnkiem

Kurczak z czosnkiem czyli wspaniałe, azjatyckie danie z delikatnym czosnkowym kurczakiem w roli głównej. Uwielbiam to danie ze zwykłym, białym ryżem do tego trochę sosu sojowego i chińska uczta gotowa w 20 minut. Nie żałujcie czosnku – może wydawać się go dużo, ale właśnie o to chodzi w tym daniu. Ja dodaję jeszcze szczyptę świeżej chilli, która delikatnie podostrza smak kurczaka.

Kurczak z czosnkiem składniki:

400-500 gramów filetu z kurczaka

2-3 łyżki skrobi kukurydzianej

trzy ząbki czosnku

kawałek świeżego chilli (opcjonalnie)

sól, pieprz

olej do smażenia

Kurczak z czosnkiem przepis przygotowanie:

Filet z kurczaka należy umyć, oczyścić z żyłek itp, pokroić w około 2-3 cm kostkę oraz dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Mięso przekładamy do osobnej miski i obficie doprawiamy solą oraz pieprzem. Dosypujemy skrobię kukurydzianą i dokładnie obtaczamy mięso w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy czosnek oraz chilli (jeśli lubicie ostre dania). Czosnek smażymy na małym ogniu około 2 minuty.

Zwiększamy ogień i dodajemy mięso. Kawałki kurczaka rozkładamy na całej patelni i smażymy przez 2-3 minuty. Dopiero kiedy kurczak dokładnie się usmaży z jednej strony wtedy przekładamy kawałki kurczaka i smażymy kolejne 2-3 minuty z drugiej strony.

Zdejmujemy kurczaka z ognia i przed podaniem dajemy mu odpocząć 1-2 minuty.

Podajemy z ryżem. Doskonale smakuje też z gotowanym brokułem.

kurczak czosnkowy

kurczak czosnkowy

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website Amelia

    Kurczak z czosnkiem to rarytas, radzę spróbować z cebulą zamiast czosnku,bo nie każdy lubi czosnek.W każdym razie „wiem co jem”.

Komentarze

komentarze

Back to Top