Kurczak z czosnkiem
Kurczak z czosnkiem czyli wspaniałe, azjatyckie danie z delikatnym czosnkowym kurczakiem w roli głównej. Uwielbiam to danie ze zwykłym, białym ryżem do tego trochę sosu sojowego i chińska uczta gotowa w 20 minut. Nie żałujcie czosnku – może wydawać się go dużo, ale właśnie o to chodzi w tym daniu. Ja dodaję jeszcze szczyptę świeżej chilli, która delikatnie podostrza smak kurczaka.
Kurczak z czosnkiem składniki:
400-500 gramów filetu z kurczaka
2-3 łyżki skrobi kukurydzianej
trzy ząbki czosnku
kawałek świeżego chilli (opcjonalnie)
sól, pieprz
olej do smażenia
Kurczak z czosnkiem przepis przygotowanie:
Filet z kurczaka należy umyć, oczyścić z żyłek itp, pokroić w około 2-3 cm kostkę oraz dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Mięso przekładamy do osobnej miski i obficie doprawiamy solą oraz pieprzem. Dosypujemy skrobię kukurydzianą i dokładnie obtaczamy mięso w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy czosnek oraz chilli (jeśli lubicie ostre dania). Czosnek smażymy na małym ogniu około 2 minuty.
Zwiększamy ogień i dodajemy mięso. Kawałki kurczaka rozkładamy na całej patelni i smażymy przez 2-3 minuty. Dopiero kiedy kurczak dokładnie się usmaży z jednej strony wtedy przekładamy kawałki kurczaka i smażymy kolejne 2-3 minuty z drugiej strony.
Zdejmujemy kurczaka z ognia i przed podaniem dajemy mu odpocząć 1-2 minuty.
Podajemy z ryżem. Doskonale smakuje też z gotowanym brokułem.

kurczak czosnkowy