Kurczak z grilla

Kurczak z grilla 4.25/5 (85.00%) 4 głos[ów]

Kurczak z grilla

Kurczak z grilla czyli jak obchodzić się z piersią kurczaka, żeby była soczysta i smaczna. Jest to nie lada wyczyn – trzeba uważać żeby kurczak z grilla nie był przesuszony. Mój trik to marynowanie mięsa w jogurcie naturalnym – nie dość, że nie dodajemy tłuszczu to jeszcze idealnie utrzymujemy soczystość kurczaka – oczywiście i tak musimy go pilnować, żeby nie piekł się zbyt długo – ale moim zdaniem marynata jogurtowa to połowa sukcesu. Do kurczaka z grilla świetnie pasuje prosta sałatka z pomidorami.

Oprócz tradycyjnej grillowanej piersi z kurczaka pyszne są też szaszlyki z grilla

Kurczak z grilla składniki:

Pierś z kurczaka pokrojona na pół (żeby była trochę cieńsza – zwłaszcza kiedy nie mamy tłuczka w warunkach działkowych)

Małe opakowanie jogurtu naturalnego

Sól

Pieprz

Kurkuma

Chilli – ilość w zależności od upodobań

Czosnek

Opcjonalnie odrobina soku z cytryny

Kurczak z grilla przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na cieńsze plastry i marynujemy w jogurcie, soli, pieprzu, kurkumie – nada pięknego koloru, chilli i czosnku. Układamy na bardzo rozgrzanym grillu i uważnie obserwujemy – starajcie się trzymać kurczaka na grillu minimalną ilość czasu – oczywiście do momentu kiedy się upiecze. Jeśli zdejmiecie go o czasie – zyskacie pyszne, soczyste i delikatne danie. Doskonale pasuje do niego sos czosnkowy z kawałkami ogórka na bazie jogurtu i majonezu – przepis na cacyki niebawem. Poniżej propozycja sałatki: sałata, pomidor koktajlowy sos z ziół, oliwy i cytryny

szybka salatka

szybka salatka

 

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top