Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie 3.92/5 (78.33%) 12 głos[ów]

Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie czyli kolejny pomysł na sezonowe danie z kurek. Kurki w śmietanie są doskonałe jako sos do kanapek, makaronu, mięs lub jako przekąska – nie jest to danie lekkie, ale z pewnością pyszne. Sezon na świeże kurki trwa krótko – więc warto choć raz w sezonie przygotować to delikatne danie. Ja dodaję do kurek w śmietanie tymianku i odrobinę soku z cytryny, ale wyborne będą też z pietruszką. Używam kwaśnej śmietany 18% żeby sos śmietanowy był gęsty i wyrazisty.

Kurki w śmietanie składniki:

400 gramów kurek

cebula smażona

gęsta śmietana 18% około 150 gramów

sporo soli i pieprzu

kilka gałązek świeżego tymianku

odrobina masła do smażenia

opcjonalnie kilka kropel cytryny

Kurki w śmietanie przygotowanie:

Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle aż się zeszkli. Dodać dobrze umyte i wysuszone kurki i smażyć jakieś 10 minut, aż będą miękkie. Dodać sporo soli i pieprzu – najlepiej świeżo mielonego. Zmniejszyć ogień i po łyżce dodawać gęstej, kwaśniej śmietany 18%. Następnie oprószyć tymiankiem. W razie potrzeby dosolić ponownie – jeśli sos wyda się Wam mdły pomoże kilka kropel cytryny. Polecam też sos kurkowy ze słodką śmietanką – przepis: sos kurkowy. Uwielbiam kurki za aromat, delikatność i chyba też za ich sezonowość. Jajecznica z kurkami jest moją kolejną propozycją na wspaniałe letnie śniadanie: jajecznica z kurkami

kurki

kurki

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top