Lane kluski

Lane kluski 4.90/5 (98.00%) 10 głos[ów]

Lane kluski

Bardzo smaczne, delikatne i proste w przygotowaniu lane kluski to dodatek do np. rosołu, zupy pomidorowej oraz do mleka (zupy mlecznej znienawidzonej przeze mnie). W środy nie chodziłam do przedszkola, bo na śniadanie była zupa mleczna ha, ha, ha. Zostawałam w domu z dziadkiem i nic nie jedliśmy, bo dziadek też był niejadkiem ha, ha, ha.

Lane kluski przepis:

- dwa jajka

- pięć czubatych łyżek mąki pszennej

- trzy łyżki wody

- szczypta soli

Kluski lane przygotowanie:

Aby konsystencja klusek lanych była lejąca należy najpierw wbić do miksera jajka, miksować je potem wlać wodę, następnie dosypywać mąkę stale miksując, nie zapominając o soli. Jeśli chcecie szybko zrobić kluski bez brudzenia miksera – możecie też wymieszać energicznie składniki w kubku.

Jeżeli Waszym zdaniem ciasto jest za gęste dolewamy wody, jeżeli za rzadkie dosypujemy mąki.

Do gotującej się wody w dużym garnku wlewamy cienkim strumieniem ciasto.

Można to robić przez lejek, lać z worka z odciętym rogiem albo bezpośrednio z miksera wlewać.

Kiedy całość ciasta wlejemy, lekko mieszamy kluski, delikatnie pomagamy wypłynąć im na powierzchnię.

Gdy kluski już wypłyną, a woda ponownie zacznie wrzeć wtedy odcedzamy kluski (nie przelewamy zimną wodą).

Można kluski gotować wlewając bezpośrednio do rosołu lub zupy pomidorowej, ale to ryzykowne dla niewprawionych (rosół może zmętnieć).

 Lane kluski podajemy:

- w rosole

- w zupie pomidorowej

- w zupie jarzynowej

- z sosem pomidorowym

- na słodko z cynamonem

- z owocami i cukrem

- na mleku

Lane kluski są smaczniejsze od wielu makaronów, szybko je się robi, są delikatne i tanie.

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top