Lasagne ze szpinakiem
Lasagne ze szpinakiem to wybitnie smaczne i delikatne danie, nie zapomnijcie o kilku ząbkach czosnku dla podkreślenia smaku szpinaku. Nie żałujcie też sosu beszamelowego, parmezanu i pieprzu. Używam zawsze szpinaku w liściach – może być świeży lub mrożony. Nie podgotowuję też płatów makaronowych – dzięki temu pozostają lekko al dente.
Lasagne ze szpinakiem składniki:
12 makaronowych płatów do lasagne
2 paczki mrożonego szpinaku w liściach (około 900 gramów)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, vegeta
oliwa z oliwek
150 gramów parmezanu i 50 gramów mozzarelli na wierzch
Sos beszamelowy: 5 łyżek masła, 3 łyżki mąki, szklanka mleka, biały pieprz, sól, gałka muszkatołowa
Lasagne ze szpinakiem przepis przygotowanie:
Sos beszamelowy: rozpuścić masło, zagęścić je mąką – podsmażać do uzyskania lekko złocistego koloru i gładkiej konsystencji. Następnie stopniowo rozcieńczać mlekiem, powoli gotując. Doprawić i zdjąć z ognia.
Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie z czosnkiem, dodać szpinak – dusić pod przykryciem do miękkości szpinaku – przyprawić obficie solą, pieprzem, vegetą.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć dno z płatów makaronowych, przełożyć szpinakiem, beszamelem i szczyptą parmezanu, ułożyć tą metodą kolejne warstwy. Ostatnia warstwa to makaron, beszamel i ser (najlepiej mozzarella bo pięknie się ciągnie).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut – najlepiej pod przykryciem. Dla wszystkich miłośników szpinaku i włoskiej kuchni to danie nie ma sobie równych.
Pingback: Sos beszamelowy na bazie podsmażonej mąki z masłem z dodatkiem mleka.()