Lasagne

Lasagne 3.46/5 (69.23%) 13 głos[ów]

Lasagne

Lasagne przepis na cudowną, makaronową zapiekankę z warstwami sosu bolognese i beszamelu, osypana mozzarellą – rozpływa się w ustach. Lasagne to ulubione danie kota Garfielda i moje. Być może wykonanie wydaje się Wam pracochłonne, ale gwarantuję, że każdy sobie poradzi.

Lasagne składniki:

makaron do lasagne (prostokątne płaty) – nie trzeba go podgotowywać – dojdzie w piekarniku

ser mozzarella (żółty) lub parmezan, polecam mozzarellę – dzięki niej lasagne jest wilgotna

Sos bolognese: przepis na sos boloński

700 gramów mielonej wołowiny (opcjonalnie wieprzowiny)

1 średnia cebula

2 puszki pomidorów

2 ząbki czosnku

koncentrat pomidorowy 3 łyżki

odrobina cukru

sól, pieprz, bazylia, oregano

opcjonalnie pół szklanki wina czerwonego

Sos beszamelowy:

4 łyżki masła

3 łyżki mąki

szklanka mleka

sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Lasagne przepis przygotowanie:

Podsmażyć cebulę i odrobinę czosnku, dodać mięso mielone i rozdrabniać łyżką podczas smażenia. Gdy mięso lekko się podsmaży, dodać wina i powoli dusić, następnie dodać 2 puszki pomidorów i powoli gotować około 20 minut. Doprawić koncentratem pomidorowym, ziołami, cukrem, solą i pieprzem. Jeśli lubicie pikantne dania warto dodać trochę chili. Sos nie powinien być zbyt gęsty – makaron wchłonie dużą ilość sosu.

Sos beszamelowy: do rozpuszczonego masła dodać mąkę, wymieszać dokładnie i chwilę podsmażyć, następnie dodawać stopniowo mleko – ciągle mieszając – sos powinien mieć lekko zawiesistą konsystencję.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, rozłożyć pierwszą warstwę makaronowych płatów – nie należy ich podgotowywać. Następnie rozsmarować warstwę sosu bolognese, oprószyć serem i przełożyć beszamelem – i kolejna warstwa makaronu, sosów i sera. Lasagne wieńczymy warstwą makaronu, beszamelu i obfitą garścią sera.

Piec w 180 stopniach około 30 minut (ja piekę zapiekankę pod przykryciem, dzięki temu jest wilgotna i doskonale upieczona).

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://Website nivea

    dobre, ale do beszamelu proponuję dodać żółtko- sos będzie bardziej aksamitny

  • Pingback: Sos beszamelowy na bazie podsmażonej mąki z masłem z dodatkiem mleka.()

  • http://Website Agata

    Lasagne,ale to boskie jedzonko,uwielbiam to.Zawsze jadalam we włoskich restauracjach.teraz umiem sama zrobić.Chwalę sie tym daniem wszystkim.Lasagne mogę jeść bez końca i chyba codziennie.”Nie jem tylko, kiedy śpięc

Komentarze

komentarze

Back to Top