Leczo przepis
Leczo przepis czyli jak zrobić pyszne, węgierskie, pikantne paprykowe danie. Przepis jest prosty – jeśli nie przesadzicie z boczkiem i kiełbasą możecie uznać danie z zdrowe, chude i dietetyczne. Nie należy zapominać, że kiełbasa doda cudownego aromatu – więc nie przesadźcie w drugą stronę, jak zwykle równowaga jest najważniejsza. Leczo ma być słodkie i pikantne zarazem. Sekretem jest odrobina pasty paprykowej, która dodaje aromatu wędzonej papryki. Ja miałam też pyszną suszoną paprykę, przywiezioną z Węgier – chyba dzięki temu leczo wyszło tak spektakularnie.

leczo składniki
Leczo przepis składniki:
Kawałek boczku około 150 gramów
2 podwędzane kiełbasy
2 spore cebule
2 ząbki czosnku
4 papryki – np. żółta i czerwona
1 cukinia
2 pomidory
puszka pomidorów
suszona słodka papryka
suszona pikantna papryka
2 łyżki łagodnej pasty paprykowej
2 łyżki przecieru pomidorowego
odrobina cukru
2 łyżki oleju do smażenia
Leczo przepis przygotowanie:
Na odrobinie oleju podsmażyć boczek, gdy lekko się zrumieni dodać kiełbasę pokrojoną w podłużne plastry.
Następnie dodać na patelnię cebulę pokrojoną w piórka z czosnkiem i podsmażać na tłuszczyku powstałym z boczku i kiełbasy. Ja w tym momencie przenoszę zawartość patelni do garnka, żeby wszytko się zmieściło.
Dorzucam do garnka paprykę pokrojoną w paski a po jakichś pięciu minutach dorzucam cukinię pociętą w półplasterki.
Doprawiam całość papryką ostrą, słodką i pastą paprykową.
Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucam pomidora i puszkę pomidorów oraz przecier i dosładzam odrobiną cukru – żeby przełamać ostrość leczo.
Dodaję soli, pieprzu i jeszcze odrobinę podostrzam danie węgierską suszoną papryką.
Leczo podawać można po prostu z chlebem, to pyszne, aromatyczne danie – wyśmienite latem, gdy papryka jest najsłodsza i najtańsza Oryginalne leczo jest bez cukinii – ale ja lubię wersję z cukinią, można dodać też trochę pieczarek.

leczo przepis