Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

40 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

4

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Letni obiad dla mnie to oczywiście młode ziemniaki z masłem i koperkiem, sadzone jajko, świeże białe szparagi, lekko podsmażone na maśle z cukrem i mizeria, która pachnie latem i koperkiem. Do popicia pasuje zsiadłe mleko.

Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem – składniki:

  • My gotowaliśmy dla 4 osób:
  • 8 jajek
  • 16 średnich młodych ziemniaków
  • 3 ogórki
  • 2 pęczki szparagów
  • duży pęczek koperku
  • śmietana 18%
  • sól, pieprz
  • cukier
  • masło
Jajka sadzone
Jajka sadzone
Młode ziemniaki
Młode ziemniaki
Szparagi smażone na maśle
Szparagi smażone na maśle

Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem – przepis

  1. Młode ziemniaki wystarczy dobrze umyć szorstką stroną gąbki i ugotować z łyżeczką soli, szparagi gotujemy z solą i cukrem do miękkości – najlepiej gotować je w wysokim, wąskim garnku tak, żeby główki wystawały ponad poziom wody. Następnie smażymy szparagi na maśle z odrobiną cukru, dzięki temu będą delikatnie skarmelizowane – ja zawsze obieram białe szparagi, żeby pozbyć się łykowatych części.
  2. Mizeria: pokrojony w plastry obrany ogórek z solą, pieprzem i łyżeczką cukru oraz śmietaną 18% oprószony solidnie koprem to doskonałe uzupełnienie tego cudownego obiadu.
  3. Jajka sadzone też najlepiej smażyć na maśle, następnie posypać solą i pieprzem.
  4. Ugotowane ziemniaki traktujemy łyżką masła, żeby błyszczały w słońcu i posypujemy dużą ilością koperku.

Do tego zsiadłe mleko i pozostaje już tylko rozkoszowanie się smakiem lata!

Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i szparagami
Młode ziemniaki z jajkiem sadzonym i szparagami
5/5 - (5 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2796

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *