Letni obiad

Letni obiad 5.00/5 (100.00%) 5 głos[ów]

Letni obiad: młode ziemniaki, sadzone jajko i delikatnie podsmażone szparagi.

Letni obiad dla mnie to oczywiście młode ziemniaki z masłem i koperkiem, sadzone jajko, świeże białe szparagi, lekko podsmażone na maśle z cukrem i mizeria, która pachnie latem i koperkiem.

Do popicia pasuje zsiadłe mleko.

jajko sadzone

jajko sadzone

młode ziemniaki

młode ziemniaki

Letni obiad składniki:

My gotowaliśmy dla 4 osób:

8 jajek

16 średnich młodych ziemniaków

3 ogórki

2 pęczki szparagów

duży pęczek koperku

śmietana 18%

sól, pieprz

cukier

masło

szparagi smażone na maśle

szparagi smażone na maśle

Letni obiad przygotowanie:

Młode ziemniaki wystarczy dobrze umyć szorstką stroną gąbki i ugotować z łyżeczką soli, szparagi gotujemy z solą i cukrem do miękkości – najlepiej gotować je w wysokim, wąskim garnku tak, żeby główki wystawały ponad poziom wody. Następnie smażymy szparagi na maśle z odrobiną cukru, dzięki temu będą delikatnie skarmelizowane – ja zawsze obieram białe szparagi, żeby pozbyć się łykowatych części.

Mizeria: pokrojony w plastry obrany ogórek z solą, pieprzem i łyżeczką cukru oraz śmietaną 18% oprószony solidnie koprem to doskonałe uzupełnienie tego cudownego obiadu.

Jajka sadzone też najlepiej smażyć na maśle, następnie posypać solą i pieprzem.

Ugotowane ziemniaki traktujemy łyżką masła, żeby błyszczały w słońcu i posypujemy dużą ilością koperku.

Do tego zsiadłe mleko i pozostaje już tylko rozkoszowanie się smakiem lata!

letni obiad z mizerią

letni obiad z mizerią

Share Button

Komentarze

komentarze

Back to Top